Украйна настръхна заради режим на тока

Украйна преди празниците премина към строг режим на тока, който предизвика буря от негодувание и протести най-вече заради това, че електрозахранването бива изключвано без предупреждение и график. На места, в Одеска и Лвовска области например, протестиращи блокираха основни пътни артерии.

Украинские власти твърдят, че без режим на тока, няма начин да се изкара зимата. Александър Светелик, заместник министър на енергетиката заяви: „Това е свръхкритична ситуация, когато вече сме прекрачили границата. Ние обаче сме длъжни поне да кажем на хората, че няма да има светлина от 9 до 10. Така те ще знаят, че през останалото време ще имат нормално електроснабдяване“, предаде УНИАН.

Агенцията информира, че и премиерът Арсений Яценюк е излязъл със специално заявление, в което се казва: “ Аз възложих на министерството ясно и ежедневно да информира народа на Украйна, кога и на какви територии и за колко време ще бъде изключвана електроенергията“. Яценюк обръща внимание още, че е необхдимо да се пести дори от уличното осветление, както и в държавните учреждения, които греели като коледни елхи.

Според УНИАН на официалния сайт на „Укрэнерго“ е посочено, че икономиите на електроенергия ще се осъществяват от 8 до 11 часа сутринта и от 16 до 22 часа следобед и вечер. В „Киевэнерго“ обаче са заявили, че графиците за изключването на тока са търговска тайна.

Местни медии пишат, че тъкмо заради бъркотия с изключването на тока има случаи, когато спират работа светофари, медицински учреждения, сриват се компютърните системи на ведомствата и фирмите, възникват трудности с водоснабдяването и отоплението.

Същевременно международната рейтингова агенция «Standard&Poor’s» понижи суверенния рейтинг на Украина до ниво „ССС-“ от „ССС“ като присвои на рейтинга негативна прогноза и предупреди, че в страната след броени месеци може да настъпи дефолт. УНИАН цитира и прогнозата на S&P, че икономическият спад в Украйна през 2015 г. ще бъде 7%, а страната ще се нуждае от 11 милиарда долара за плащания по външния дълг.