Редки снимки, запечатали Руската империя в цвят

Колекция на фотографа Сергей Прокудин-Горски съдържа редица цветни снимки от Руската империя, направени между 1905 и 1915 г.  В тези години руският фотограф предприема работно пътуване из империята, подпомогнато от цар Николай II, пише vesti.bg.

Използва специализирана камера, която прави мигновено три черно-бели снимки, използвайки червен, зелен и син филтър, което позволява по-късното им рекомбиниране и проявяване на реалните цветове на картината.

Високото качество на снимките и ярките цветове впечатляват хората. Някои дори не могат да повярват, че гледат материали на над 100 години.

Около 1905 г. Прокудин-Горски формулира план да запечата истинския облик на Руската империя

с помощта на напредналите технологии в сферата на цветната фотография. Със своя амбициозен проект фотографът целял главно да образова руските деца чрез „цветни визуални проекции“ на богатата и разнообразна история, култура и модернизация на империята.

Източник: Rarehistoricalphotos

Цар Николай II предоставя на фотографа специално оборудвана железница с тъмна стая, както и разрешения за достъп до ограничени области и региони и съдействие от страна на бюрокрацията. Така Прокудин-Горски осъществява своята идея и документира Руската империя от 1909 до 1915 г.

Източник: Rarehistoricalphotos

Провежда и много лекции за труда си, придружени с илюстрации.

Снимките му показват образа на една Русия малко преди Първата световна война и Руската революция – една Русия, която повече няма да бъде същата.

Източник: Rarehistoricalphotos

Обектите на заснемане варират от средновековни църкви и манастири на стара Русия, през фабрики и железопътни линии, изобразяващи индустриализацията, до всекидневния живот и културата на разнообразното население на империята.

Източник: Rarehistoricalphotos

В личния архив на Прокудин-Горски са описани над 3500 негатива

През 1918 г., след Октомврийската революция, руският фотограф напуска Русия и се установява със семейството си в Париж. При отпътуването в чужбина половината от трудовете му са конфискувани от руските власти под предтекст, че съдържат материали, които правят Русия стратегически уязвима във времето на война.

Според Прокудин-Горски конфискуваните от руснаците снимки така или иначе не са представлявали обществен интерес. Част от останалите материали са раздадени, а други са скрити. Освен снимките в Библиотеката на Конгреса, до момента други негови не са се появили.

Източник: Rarehistoricalphotos

След смъртта на руският фотограф през 1944 г. оцелелите кутии с фотоалбуми и негативи са отделени в мазето на една парижка жилищна сграда. През 1948 г. Библиотеката на Конгреса в САЩ купува от наследниците 1902 негатива и 710 проявени материали.

ВИЖТЕ ОЩЕ РЕДКИ ЦВЕТНИ СНИМКИ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ В ГАЛЕРИЯТА