Региони на Русия готови да помогнат на Крим

Регионите на Русия са в пълна готовност да откликнат на призивите на Съвета на Федерацията за оказване на помощ на жителите на Крим и Украйна.

Въпреки това, сенаторите обсъждайки искането на Путин да изпрати войски в Крим, призоваха регионите да заделят по 0,1% от бюджета. Губернаторите на регионите засега предпочитат да избягват конкретиката, като се надяват на съдействие от страна на населението.

Сред регионите, които ще окажат подкрепа са: Новосибирска област с финансова подкрепа на Крим и цяла Украйна. Главата на региона Василий Юрченко заяви, че „разбира се, Новосибирска област е готова и ще окаже подкрепа, в това число и финансова“, подчертавайки, че в Украйна живеят много руски граждани, в това число и военнослужещи на Черноморския флот със семействата си в Крим. „Безусловно ние няма да оставим в беда нашите граждани. Всички те, които страдат от националистически настроения, могат да разчитат на нашата подкрепа“, добави губернатора.

Губернаторът на Астраханска област Александр Жилкин, обяви готовност да настани и трудоустрои на територията на руския регион всички бойци от “Беркут“, а също и други обикновени граждани на Украйна, озовали се в тежка ситуация. Освен това, астраханските бизнес-организации са готови да окажат финансова помощ на братята украинци.

Рязанска област е готова да предостави работни места на украинци, които пожелаят да напуснат родината си заради тежката ситуация, това обяви губернаторът на региона Олег Ковальов. „имаме възможност и сме готови да предоставим работни места там, където има недостиг на специалисти – зоотехници, животновъди, инженери, ветеринари, механици и др. Ние имаме възможност да предложим на хората работа, заплата и временно жилище. В сферата на промишлеността също можем да осигурим работни места – механици, заварчици, строителни работници и специалисти“, заяви Ковальов.

Ростовска област ще окаже подкрепа на автономна република Крим в случай на необходимост от хуманитарна помощ.