Расмусен се сбогува с НАТО

Андерс Фог Расмусен си взе в петък сбогом с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), на която бе генерален секретар в продължение на пет години, без да предаде лично поста на приемника си Йенс Столтенберг, съобщи Франс прес. В последната си публична изява Расмусен положи венец пред паметника на загиналите войници в мисии на НАТО в двора на централата на организацията в Брюксел.

Бившият датски премиер, който бе придружен само от съпругата си Ан-Мет, не направи никакво изявление.

След това Расмусен председателства своя последен Северноатлантически съвет, в който участват посланиците на 28-те държави членки. После той се срещна с най-близките си сътрудници и членове на военния и цивилния персонал на пакта.

Неговият мандат, започнал на 1 август 2009 г., изтича официално на 30 септември. Приемникът му, бившият норвежки премиер Йенс Столтенберг, ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

Последните месеци от мандата на Расмусен бяха белязани от кризата в Украйна, в която той взе твърда позиция. В началото на септември на срещата на върха на НАТО в Уелс страните членки на Северноатлантическия алианс решиха да създадат въоръжени сили, които могат да бъдат развърнати за броени дни в отговор на кризата, и да се поддържа постоянно присъствие в Източна Европа.