Расмусен и Брийдлав са за строителство на „Източна стена на НАТО”

На европейските страни-членки на НАТО на предстоящата среща на алианса в Уелс на 4-5 септември ще бъде предложено да се съгласят на разширение на дългосрочно военно присъствие в Източна Европа.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и главнокомандващият НАТО в Европа американският генерал Филип Брийдлав публикуваха статия в американския вестник Wall Street Journal, в която обосноваха причините за тази „остра необходимост“. Разбира се, това е „агресията на Русия против Украйна” и заплаха от такава агресия за НАТО.

Расмусен и Брийдлав готвят европейските страни-членки на НАТО за складиране в Европа на допълнително оръжие, увеличение на военното присъствие, въздушното патрулиране, сроковете за присъствие в Черно море на кораби на НАТО, събиране на разузнавателни данни (за Русия), интензификация на ученията и много други неща.

В плана за създаване на нещо подобно на „Източна стена на НАТО” край границите на Русия влиза усилване на Силите за реагиране на НАТО, за да могат те „по-бързо да бъдат разположени при първи признаци преди началото на конфликта”. Място за разполагане на оборудването и запасите може да стане многонационалният команден център на НАТО „Север-Изток” в полския град Штецин.

Военното присъствие на НАТО край границите на Русия, включително и в Черно море, не е нещо, заради което алиансът има право по свое усмотрение да увеличава своите сили и оръжия, напомни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

„В отношенията на Русия и НАТО действат определени правила, в съответствие с които не трябва да има допълнително постоянно военно присъствие на територии на източноевропейски държави. Ние вече изпратихме съответните въпроси до ръководството на НАТО и очакваме не просто отговор, а отговор, който в пълна степен ще се основава на уважението на съгласуваните с нас правила“.

В частност, става дума за Римската декларация от 2002 година, която определи принципите на отношенията между НАТО и Русия и потвърди привързаността на страните към Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Този Договор забранява увеличаване на оръжията в Европа и Русия строго се придържа към него.

Източник: Гласът на Русия