Рамзан Кадиров опроверга слуховете за присъствието на чеченски военни в Донецк

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров опроверга разпространяваните от украинските медии съобщения за участие на чеченски подразделения във военните действия в Донецк. Това чеченският президент пише на страницата си в социалната мрежа, съобщава ИТАР-ТАСС.

„Украински източници тиражират съобщения, че „чеченски подразделения” от Русия участват в Донецк. Аз официално заявявам, че това не отговаря на истината. Никакви „чеченски военни“ и още повече „военни колони от Чечня” не са приемали участие в конфликта”, написа Кадиров.

Той подчерта също, че Чечня е субект от Руската Федерация и в съответствие с нейната конституция няма собствени въоръжени сили.

„Ако някой е видял чеченец в зоната на конфликта, то това е по негова лична работа. Чеченците са три милиона и две трети от тях живеят зад граница, в това число и на Запад. Ние не можем и не сме длъжни да знаем, кой от тях къде ходи, както в Киев не знаеха, кой от украинците е ходил да воюва в Грозни. Ако украинските власти толкова искат да видят в Донецк „чеченски подразделения”, за какво да ходим в Донецк, когато има хубав път за Киев”, отбеляза още Кадиров.

Чеченският президент изхожда от това, че „Украйна в крайна сметка, както и преди, ще стане приятелска за Русия страна, а украинският народ за нас е братски”.

„Ние много искаме да възцари мирът в тази страна”, подчерта още Кадиров.