Рамзан Кадиров: За мен е голяма чест да понеса огъня на олимпиадата по нашата земя

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров разказа в екслузивно интервю за развитието на спорта в региона, за спортисти на световно равнище, за олимпийските надежди на републиката.

Кореспондент: Има ли сега възможност за младите хора да насочат силите си в спорта и в традиционните за републиката негови видове за да поддържат достойно равнище?

Рамзан Кадиров: За развитието на спорта в Чеченската република се отделя голямо внимание. Това потвърждават и съществуващите традиции, и сегашните реалности, които позволяват да се твърди, че спортът в реггиона е приоритетно направление.

В Чечения се реализира републиканска целева програма за периода 2013-2015 години, която помага да се привличат децата и младежта за занятия с физическа култура и спорт, осигурява конкурентна способност на републиканския спорт на руско и международно равнище, пропагандира необходимостта от занятия с физическа култура.

В последно време чеченските спортисти постигнаха отлични резултати, станаха шампиони на олимпийски игри. Сред тях е Джамал Отарсултанов, олимпийски шампион от игрите в Лондон по свободна борба, Ислам-Бек Албиев, шампион от олимпийските огри в Пекин по гръко-римска борба и шампион на Русия за 2013 година, Чингиз Могушков, шампион на Русия за 2013 година по тежка атлетика, Салам Межидов, шампион и носител на медали от международни състезания по джудо, участник в олимпийските игри в Пекин, Артур Бетербиев, световен шампион по бокс от 2009 година, двукратен победител на Европа и носител на Световната купа през 2008 година и други.

През последните години са пуснати в експлоатация 10 стадиона и физкултурно-спортни комплекси. Сред тях са стадионът „Ахмат-Хаджи Кадиров” – „Ахмат ААрена” за 30,000 места, който според много специалисти е един от най-добрите в Русия. Това е и стадионът „Султан Билимханов” за 10,000 места, спортните комплекси „Горец” и „Нарт”, „Олимпийски” в Грозни и други.

В 52 детско-юношески школи по бокс, джудо, самбо, свободна и гръко-римска борба, футбол, тежка атлетика под ръководството на квалифицирани треньори се занимават повече от 60,000 деца и юноши.

Достойни продължители на традициите на легендарните чеченски спортисти в наше време са младите възпитаници на чеченския спорт, постигнали забележителни резултати в руски и международни състезания.

Това са Адам Малигов, класирал се на първо място на европейското първенство по тежка атлетика, победителят от световното първенство по гръко-римска борба Абуезид Манцигов. А Расул Тауболатов зае първото място на европейското първенство по тхеквондо, шампион на Русия по тхеквондо стана Халид Музаев.

Убеден съм, че спортното бъдеще на Чеченската република и в надеждни ръце.

Кореспондент: Проявява ли младежта интерес към зимните видове спорт? Има ли сега в състава на националния отбор на Русия спортисти от Чеченската Република?

Рамзан Кадиров: В Итум-Калинския район се изгражда целогодишен планински курорт „Ведучи”. Той е един от най-значителните наши проекти, чието реализиране ще даде нов импулс за развитието на алпийските ски-дисциплини, сноуборда и не само тези видове спорт. За това в „Ведучи” ще бъдат създадени прекрасни условия. Надяваме се, че и зимните видове спорт в скоро време ще станат традиционни за нашата република.

На личната ми страничка в Инстаграм се обърна майсторът на спорта на Русия по фигурно пързаляне Ана Воробьова с молба да окажем помощ в откриването в Грозни на секция по фигурно пързаляне. Това е нов вид спорт за нас. Разбира се, с радост приехме това предложение. За занятия по фигурно пързаляне имаме покрита ледена пързалка в търговско-развлекателния център „Грозни-Сити”. Сега под ръководството на Воробьова тук се тренират три групи деца.

Нашите надежди са свързани и с развитието на хокея. Имаме детски хокеен клуб „Грозни”. Мисля, на базата на този отбор с времето ще се появи професионален хокеен клуб „Грозни”, който ще започне достойно да представя Чеченската Република в Континенталната хокейна лига.

В Суперлигата на Русия по волейбол и Премиер-лигата по футбол Чеченската република достойно се представя от нашите клубове „Грозни” и „Терек”. Сега е ред на зимните видове спорт. Надяваме се, че с времето в състава на олимпийския национален отбор на Русия на зимни олимпиади ще се появят и спортисти от Чеченската Република.

Кореспондент: На 28 януари в Грозни ще се състои щафета на олимпийския огън, в която ще участват 170 носители на факли. Какви напътствия ще дадете на нашият олимпийски национален отбор?

Рамзан Кадиров: Щафетата на олимпийския огън ще стане зрелищна театрализирана прелюдия към откриването на 22-та зимна олимпиада в сочи. Това е огромно събитие за нашата република и ние най-внимателно се готвим за неговото провеждане.

Общата дължина на маршрута на щафетата е 16,4 км. Мястото на срещата на олимпийския огън – летище „Грозни” и щафетата ще завърши на стадион „Ахмат Арена”, където ще се състои голямо театрализирано представление с участието на най-добрите чеченски творчески колективи и гости от различни региони на Русия.

Почетното право да се носи огъня на олимпиадата по улиците и проспектите на Грозни е предоставено и на мен, а също на ръководителя на администрацията на ръководителя и на правителството на Чеченската Република Чагомед Даудов, на председателя на правителството на Чеченската Република Абубакар Еделгериев, на известните спортисти Бувайсар Сайтиев, Джамал Отарсултанов, Артур Бетербиев, Ризван Уциев, на известни личности, дали огромен принос във възстановяването на републиката, на дейци на културата и науката.

За мен е голяма чест да пренеса огъня на олимпиадата по наша земя. Радвам се и се гордея за своята република, за нейния народ, който под ръководството на първия президент на Чеченската република, героя на Русия Ахмат-Хаджи Кадиров успя да защити правото си на мирен живот.

Убеден съм, че жителите на региона внимателно ще следят хода на олимпиадата и ще подкрепят руския национален отбор. Ще се постарая според възможностите и аз да следя събитията на олимпиадата. Искам да пожелая на всички участници на руския отбор да станат единно цяло и да демонстрират най-добрите си качества по пътя към победи на олимпиадата. Нека на олимпиадата в Сочи по често от другите знамена да се издига трицветното знамена Русия и да звучи химна на Руската Федерация. Пожелавам успех на нашите спортисти и победи!

.