Ракетата „Союз-ФГ“ с новия екипаж стартира към МКС от Байконур

Ракетата-носител „Союз-ФГ“ с космическия кораб „Союз ТМА-18М“, на борда на който се намира новият екипаж на МКС, стартира от „Гагаринския старт“ на космодрума Байконур, съобщи кореспондент на РИА Новости.

„Ракетата-носител стартира в предвиденото време – 7.32 мск. След около 9 минути се очаква извеждането на космическия кораб в орбита и отделянето му от третата степен на ракетата“, обявиха от космодрума.

На МКС лети новият екипаж в състава на космонавта Сергей Волков (Роскосмос), казахстанския космонавт Айдин Аимбетов и астронавта от Европейската космическа агенция Андреас Могансен.

Продължителността на полета на „Союз ТМА-18М“ към МКС ще бъде не шест часа, както бе планирано по-рано, а две денонощия. Това решение, според Роскосмос, е продиктувано от факта, че е най-безопасно и надеждно. Стиковането на кораба със станцията е пренесено от 2-ри на 4-ти септември.

От Роскосмос поясниха, че на 26 юли на МКС е била изпълнена маневра за отклоняване от отломки от космически боклук с повдигане на орбитата на станцията, което е довело до съществена промяна на балистичните условия и е изисквало коригиране на плана за маневриране на МКС.