Разстрелът решавал серия задачи срещу Русия

Смъртта на Борис Немцов изигра същата карта, както и свалянето на малайзийския боинг над Източна Украйна , смята главният редактор на сп. „Национальная оборона“ Игор Коротченко.

По думите му има вероятност поръчителят на тези резонансни престъпления да е един и същ. Има няколко версии за убийството на Немцов, но която и да е вярната, политическата изгода от него ще получи Вашингтон според Коротченко.

„Дали САЩ са били непосредствено въвлечени в тази ситуация, планирали ли са я, или просто се възползват от плодовете на убийството, това ще покаже следствието“, сочи той.

Според военния експерт убийството на Немцов е сложна маневра, която решава цяла редица от съществуващи задачи против Русия. Първо, дискредитира се действащата власт, защото убийството е до стените на Кремъл. Второ, води до радикализация на опозиционните сили, планирали митинга. Трето, възможно е убийството да е било поръчано, за да се сблъска Кавказ с Москва и да се извлекат максимални политически дивиденти.

„Ако се допусне, че Борис Немцов е изиграл ролята на „сенчест касиер“, един от мотивите на престъплението може да е станало преразпределението на финансовите потоци или кражбата на налична валута, финансовите потоци се придвижват по различни канали -украински , западен“, допълва Коротченко. (24 часа)