Разследват смъртта на Виталий Чуркин

Тялото на внезапно починалия вчера постоянен представител на Русия в ООН Виталий Чуркин ще бъде подложено на аутопсия, предаде Ройтерс.

Лечебното заведение е предало случая на градската служба за съдебна медицина за извършване на аутопсия на тялото. Службата разследва смъртта на хора, загинали при катастрофа, починали внезапно, след като са били в добро здраве, или подозрителни смъртни случаи. Най-често съдебните медици установяват естествена смърт.

Виталий Чуркин почина вчера ден преди да навърши 65 години. Той ще бъде запомнен като отстояващ позицията си дипломат, който пламенно защитаваше интересите на страната си. Чуркин беше постоянен представител на Русия в ООН от 2006 г.

Той беше посланикът, работил най-дълго в Съвета за сигурност на световната организация. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече Виталий Чуркин „дипломат с уникални умения, убедителен оратор с голям интелект и човек с много таланти и интереси“. Дипломати от цял свят скърбят за Чуркин, когото смятат за експерт в професията.

Източник: Блиц