Разпада ли се Европейският съюз?

Автор: Радко Ханджиев*.

Европейския съюз е на ръба на самоунищожението. Мигрантската криза се разраства, а от Брюксел до Берлин ни предлагат само реторика. Не са изненада следователно апокалиптичните оценки на някои европейски политици от последно време. Привеждаме само част от тях.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: „Европейският съюз не се развива добре. ‘Любовната афера’ с интеграцията, може да е към края си. А трябва да гарантираме и да запазим живи амбициите, надеждите и мечтите на Европа…“

Мартин Шулц, председател на Европейския парламент: „Европа е болна. Разногласията по разпределението на бежанците ще доведе до разпадане на съюза“.

Доналд Туск, президент на Съвета на Европа: „Това е политическо земетресение. Няма съмнение, че миграцията има потенциал да промени Европейския съюз, който сме изградили; има потенциал да унищожи постиженията, като свободното пътуване между страните от Шенген. И което е още по-страшно, има потенциала да създаде тектонични промени в европейския политически пейзаж.“

Ангела Меркел, канцлер на Германия: „Ако Европа се провали с бежанците, това няма да е Европа, за която мечтаехме“.

Франсоа Оланд, президент на Франция: „Имаме нужда не от по-малко Европа, а от повече Европа. Ако не се утвърдим, това ще бъде краят на Европа.“

Вернер Файман, канцлер на Австрия: “Изправени сме пред дилемата: или обща Европа или тихо разпадане.“

Ги Ферхофстад лидер на либералите в Европейския парламент и бивш премиер на Белгия: „Ако не се обединим, предстои ни разпад“.

Миро Церар – министър-председател на Словения: „Делят ни седмици от разпада. Ако не намерим решение още днес, Европа ще почне да се разпада.“

Марин Льо Пен, лидер на френския Национален фронт: „Французите разбраха, че ЕС не е утопията, на която бяха продадени. Искаме да унищожим Европейския съюз, а не в Европа! Вярвам в Европа на нациите. Вярвам в Европа на сътрудничеството. Но не искам Европейски Съветски съюз“.

Марк Рюте, холандски премиер: „Кризата с мигрантите е най-голямото предизвикателство пред Европейския съюз и може да разкъса тъканта, която свързва нашето сътрудничество“.

 

*Радко Ханджиев – научен работник и публицист, доктор по история. Председател е на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение “Асоциация на данъкоплатците в България”.

Източник: „Дума“.