Разговорът между Путин и Тръмп: нов тон и нови надежди

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп в събота (28 януари) проведоха първия си телефонен разговор от встъпването на длъжност на американския държавен глава, съобщи РИА „Новости“.

Разговорът е продължил около 45 минути. Телефонният разговор между лидерите на Русия и САЩ бе първият след встъпването на Тръмп в длъжност и втори след избирането му на поста.

На беседата между държавните мъже са присъствали и вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, шефът на апарата на Белия дом Райнс Прибъс, съветникът на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин и този по стратегическите въпроси Стивън Бенън.

View image on Twitter

 

Двамата държавни мъже обсъдиха широк кръг от актуални проблеми в международните и двустранни отношения и демонстрираха „нагласа за активна съвместна работа по стабилизирането и развитието на взаимодействието на конструктивна, равноправна и взаимоизгодна основа“, съобщиха от Кремъл. Путин поздрави Тръмп с встъпването му в длъжност и отбеляза 200-годишната история на отношенията между двете страна и борбата им с общи вратове в двете световни войни.  Сега Москва се надява те отново да се обединят срещу новия общ враг – тероризма, посочи руският лидер.

От Сирия до Украйна

Сериозна част от беседата, според съобщението на Кремъл, бе посветена на обстановката в Сирия и борбата с тероризма. „Президентите подкрепиха налагането на реална координация на руските и американските действия с цел разгрома на „Ислямска държава“ и други терористични групировки в Сирия“, съобщиха от Кремъл.

Двамата президенти обсъдиха и обстановката в Близкия изток, арабско-израелския конфликт, сферата на стратегическа стабилност и неразпространение, ситуацията около иранската ядрена програма и Корейския полуостров.

„Засегнати бяха и основните аспекти на кризата в Украйна“, разкриха от Кремъл.

Възстановяване на търговските връзки

В официалното съобщение от Кремъл не се споменават антируските санкции. Отбелязва се обаче, че Путин и Тръмп са подчертали „важността на възстановяването на взаимоизгодните търговско-икономически връзки между бизнеса в двете страни, което би могло допълнително да стимулира развитието на двустранните отношения“.

Поглед от Вашингтон

От Белия дом определиха разговора между двамата лидери като „положителен“ и го нарекоха „важна стъпка към подобряването на отношенията между САЩ и Русия, които трябва да бъдат възстановени“. „И президентът Тръмп, и президентът Путин се надяват, че след днешният разговор двете страни ще успеят бързо да пристъпят към борбата с тероризма и други важни въпроси от взаимен интерес“, се посочва в официалното съобщение на Вашингтон.

Според него разговорът е продължил около час и е засегнал теми „от сътрудничеството в борбата с ИД до усилването на съвместната работа по постигането на мир в целия свят, включително в Сирия“.

Нов тон

Шефът на комисията за международни дела в Съвета на федерацията Константин Косачев коментира, че „този разговор трябваше да върне съдържание и смисъл в руско-американския диалог. Съдейки по всичко, именно това се случи“.

Анализаторът Дмитрий Бадовски смята, че в отношенията между Русия и САЩ вече е зададен нов тон за излизане от кризата им. „Очевидно е, че в отношенията е зададен нов тон. И в официалните съобщения след разговора се усеща реален взаимен стремеж отношенията да бъдат изведени от крайно печалното състояние, в което попаднаха при администрацията на Обама“, смята експертът.