Радикали заплашват свещеници в Ровно

Украински радикали предупредиха вярващите, че на 14 октомври в Ровенска област щу бъдат предприети наказателни акции срещу свещенослужители в храмовете на Московския патриархат, съобщава Politikus.ru. Листовките със заплашително съдържание се разпространяват от началото на октомври.

„Всяка стотинка, оставена в църквата на Московския патриархат е куршум за украинския войник!“, гласи един от лозунгите в листовките.

Във връзка с критичната ситуация митрополитът в Ровенска и Острожка епархия съобщи, че върху духовенството и вярващите се оказва натиск. Владиката е обезпокоен от това, че провежданите в селата незаконни „референдуми“ за собственост на храмовете, са съпровождани от заплахи за физическа разправа с несъгласните, както и социална дискриминация. Загрижеността на епархията е свързана и с това, че органите на реда бездействат и по този начин помагат на екстремистите. В Ровенска област, например, радикалите са превзели три храма и заплашват да продължат.

Ръководителят на синодалния Информационен отдел на РПЦ на Московския патриархат Владимир Легойда призова за защита на Украинската православна църква от посегателствата от страна на политическите и религиозни радикали, съобщава „Интерфакс“.

„Постъпва огромно количество информация за насилие по отношение на представители на каноничната Украинска православна църква и нейните храмове и манастири“, заяви Легойда.

Той припомни, че началството на УПЦ неведнъж се е обръщало към украинските власти с молба да осигурят мир между вярващите. Московският патриарх и на цяла Русия Кирил многократно призова да не бъде допускано прерастването на сблъсъците на украинска земя в конфесионален конфликт.

„Струва ми се, че призивът към насилие и заплахите към свещенослужителите на Украинската православна църква на 14 октомври, в деня на празника Покров на Пресвета Богородица, е върхът на цинизма и може да се очаква само от хора, които нямат никакво отношение към която и да било религия“, подчерта Легойда.

Той се обърна към всички „небезразлични хора“ в украинската държава и общество с молба да се осигури безопасността на Украинската православнна църква в деня на църковния празник Покров на Пресвета Богородица, „обединяваща всички християни по света“.