Радикалите от “Десен сектор” заплашиха Киев с настъпление

Радикалите от “Десен сектор” заплашиха Киев с настъпление

Публикувано от:

Украинското ултранационалистическо движение “Десен сектор” заплаши официален Киев с въоръжен поход към столицата, ако в срок от 48 часа не бъдат освободени привържениците му, задържани от полицията, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки обръщение, поместено на сайта на организацията.

“Обръщаме се към президента на Украйна Петро Порошенко с призив незабавно да въведе ред в Министерството на вътрешните работи, като уволни представителите на антиукраинските сили и започне разследване на престъпната им дейност, както и да освободи всички задържани досега представители на движението”, заяви “Десният сектор” в обръщението, подписано от лидера му Дмитро Ярош и командира на Доброволния корпус Андрий Стемпицки.

Назовано е едно име, отбелязва сайтът “Нюзру” – трябва да бъде уволнен и съден генерал Евдокимов, който според радикалите е дал заповед за ликвидирането на Олександър Музичко.

В ултиматума също така се иска освобождаване на всички задържани, закриване на всички углавни производства срещу бойци от Украинския доброволен корпус на “Десния сектор” и други подразделения от доброволци и връщането на всички “незаконно иззети” оръжия и транспортни средства в зоната на бойните действия.

“В случай на неизпълнение на нашите искания в течение на 48 часа, ще бъдем принудени да снемем всички наши подразделения от фронтовата линия, да обявим всеобща мобилизация на резервните батальони и да започнем поход към Киев с цел извършване на бързи реформи в МВР”.

При това колоните на похода ще са в пълно снаряжение, се подчертава в обръщението.

Не се уточнява колко членове на “Десния сектор” участват в АТО (антитерористичната операция в Източна Украйна) и са готови да изоставят позициите си. Задържането на своите привърженици “Десният сектор” определя като “вътрешна контрареволюция” с цел да се унищожи доброволното украинско движение и да се проправи път на опълченците към Киев.