Радев иска от Столтенберг баланс в отношенията НАТО-Русия

Президентът Румен Радев иска в отношенията между НАТО и Русия да има баланс, а не напрежение. Това стана ясно от думите му пред генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, с когото се срещна в Брюксел. След като шефът на военната организация му представи плановете й за засилване на присъствието й в региона около Черно море, Радев отбеляза, че е по-добре да се търси взаимодействие.

„Засилването на НАТО трябва да върви ръка за ръка със задълбочаването на политическия диалог с Русия. Това е нужно, за да се избегне конфронтацията“, каза българският президент, цитиран от ТАСС.

Повод за думите му е изказването на Столтенберг по време на срещата, че Алиансът е на финала на разработването на най-новите мерки за засилване на военното присъствие в района на Черно море. И че се очаква всички останали подробности да бъдат договорени на предстоящата среща на министрите на отбраната на държавите в НАТО, която ще се проведе на 15 и 16 февруари. В тази връзка генералният секретар на военната организация отбеляза пред Радев, че тя не желае конфронтация и нова студена война с Русия, а диалог с нея. Той обаче трябва да се води от позицията на силата. Последното е било потвърдено и по време на разговора по телефона между Столтенберг с Доналд Тръмп. Според генералният секретар на Алианса новата администрация на САЩ иска точно това – диалог с Москва, но от позицията на силата.