Пътуване до Москва

Откакто се върнах от столицата на Русия всички ме питат как мина и на никого не мога да дам ясен отговор. Всичко там беше неописуемо красиво, а преживяването е единствено по рода си. Видях много неща, които не съм вярвала, че ще видя и още не мога да осъзная, че наистина съм била там. Градът ми хареса дотолкова, че ще се върна там отново при първа възможност, но не бяха само сградите и културата, а и компанията, сред която бях. Всички се разбирахме чудесно и вярвам, че приятелствата, които завързах ще продължат още дълго.

През нашият първи ден в Москва посетихме Парка на победата, където видяхме красиви монументи свързани с Втората световна война. След кратка разходка там се отправихме към катедралата ,,Христос Спасител“, която изглеждаше впечатляващо отвън, а отвътре беше неописуемо красива.

Минахме покрай университета Ломоносов преди да продължим към Третяковската галерия. Беше по-голяма отколкото си мислех и в нея се съхраняваха огромен брой картини, всяка от които разглеждах с удоволствие.

Програмата за втория ден беше не по-малко интересна. Посетихме Кремъл и влязохме в катедралата ,,Успение Богородично“, която също беше изключително красива отвътре и отвън, както и разположената наблизо катедрала ,,Благовещение“, която не отстъпваше по красота на другите две, които посетихме. Минахме покрай Гробницата на незнайния воин, Националният музей и Болшой театър, след което отидохме на Червения площад. Видяхме мавзолея на Ленин, но за съжаление не влязохме, както и  живописната църква ,,Св. Василий Блажени“.

Следваше разходка с корабче по Москва река откъдето видяхме Кремъл, катедралата ,,Христос Спасител“ и стадиона ,,Лужники“.

На третия ден посетихме Музея на космонавтиката, където бяха изложени  совалки, костюми и апаратура от мисии в космоса. Наблизо беше разположен Всеруският изложбен център (ВДНХ), където имаше множество паметници и фонтани, най-красивият сред които беше фонтанът ,,Дружба между народите“. Следващ в програма ни беше Московският зоопарк, където имаше много животни, сред които панда, слон, пингвини, кенгуру, бяла мечка и др.

През нашия последен ден се отдадохме на пазаруване на сувенири за семейство и приятели и посетихме артистичната улица ,,Арбат“, на която се намираше къщата, в която е живял Пушкин.

Придвижването из града беше с метро, а метростанциите бяха достойни за възхищение с величествената си архитектура.

Успяхме да се потопим напълно в руската култура като опитахме някои от традиционните ястия като борш, пелмени, блин и др.

Не мога да сравня преживяването с нищо друго, но мога твърдо да заявя, че останах с чудесни спомени и много снимки, които да ми напомнят за тази чудесна екскурзия.

 

Теодора Ст. Тодорова