Посланикът на България в Москва Бойко Коцев награди нашите момичета на почетната стълбичка. Снимка: nbox.bg

Посланикът на България в Москва Бойко Коцев награди нашите момичета на почетната стълбичка. Снимка: nbox.bg

Първо злато за българските гимнастички – новият ансамбъл би Русия в Москва

Публикувано от:

Ансамбълът на България по художествена гимнастика спечели първо злато, предаде онлайн изданието nbox.bg. Това се случи на Гран при в Русия. В състезанието участват само три отбора – Русия, България и Египет. Причината е, че повечето ансамбли все още не са готови с програмите си и на толкова ранен етап не дават заявки за турнири.

Нашите са в състав: Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Ели Бинева и Теди Александрова, с треньор Весела Димитрова и помощник треньор Михаела Маевска. Момичетата изиграха съчетанието с пет обръча по музика на унгарския композитор Балаш Хаваси “Пролетен вятър” с една по-сериозна грешка. Имаше изпуснат обръч извън килима, а съдиите дадоха оценка 16,100 точки. За сравнение в петък на същото съчетание нашите получиха оценка 15,700 точки, като тогава използваха резервен уред заради изпускане извън килима.

Русия изигра слабо съчетание и заслужи оценка едва 14,300 точки. Египет остана на последно място.

Идеята на треньора Весела Димитрова за участието в Москва е състезателките да трупат опит и да покажат съчетанията на съдии и публика. Тепърва ще се изчистват грешките и класиранията все още не са най-важни.

По-късно се проведе вторият финал – на три топки и две въжета. Припомняме, че в многобоя България завоюва сребърен медал.

Посланикът на България в Москва Бойко Коцев награди нашите момичета на почетната стълбичка.

Така ансамбълът ни се прибира от Москва с три медала – златен на пет обръча, сребърен в многобоя и сребърен на три топки и две въжета.

В индивидуалната надпревара при жените Невяна Владинова не успя да спечели медал. Боряна Калейн взе сребро в многобоя в съпътстващия турнир “Алина Къп”. Ансамбълът от девойки с треньори Мария Кънчева и Мариана Памукова спечели бронзов медал в многобоя.