Първи тестове на безпилотен трактор в Русия

Руската компания Cognitive Technologies проведе в Татарстан първите тестове на собствени безпилотни трактори с компютърно зрение. Предвижда се специализираният софтуер и хардуер да се използват и в комбайните, сеялките и друга селскостопанска техника, предаде kaldata.com.

Автопилотът на трактора разполага със една двойка стерео камери с резолюция 1920х1080 пиксела. Налични са ГЛОНАСС и GPS навигации, както и компютърна система. Преди започване на работа е необходимо в паметта на компютъра да се въведе цифровата карта на полето с всичките особености и препятствия. На тази карта могат да се задават маршрути, начини на работа и други. Компютърното зрение регистрира обекти с размер 10-15 сантиметра от разстояние 15-20 метра. По-големите обекти се заобикалят.

Тези тестове ще продължат около година и половина, като в началото зад волана ще стои квалифициран тракторист, а в края на тези 18 месеца е планирано да се създаде комерсиален модел на руски безпилотен трактор.

Ако цялата серия тестове и модифицирането на софтуера се окажат успешни, то стопанствата в Русия могат значително да повишат своята рентабилност. Безпилотните трактори не се уморяват, работят в дъжд и мъгла, а за тяхната работа е необходимо дизелово гориво – нещо, което Русия има достатъчно. Тези фактори са изключително подходящи за благоприятното използване на слабо населените райони на РФ.