Първи случай на заразен с вируса Зика в Русия

Федералната служба за надзор в областта на защитата на правата на потребителите и благополучието на хората (Роспотребнадзор) е регистрирал първия случай на заразяване с вируса Зика в Русия, съобщи пресслужбата на ведомството, предаде ТАСС.

„В момента заразеният се намира в инфекциозна болница, състоянието му е задоволително. Провежда се медицинско наблюдение на членовете на семейството му, при които не са забелязани прояви на болестта и резултатите от изследванията за вируса Зика са отрицателни“, се казва в съобщението.

Заразената жена е била на почивка в Доминиканската република. Преди пристигането си в Москва не се е оплаквала от симптоми на болестта, но няколко дни след завръщането си състоянието й се влошило, появили се температура и обрив.

„Благодарение на засилването на мерките за предотвратяване на разпространението на вируса Зика на територията на Русия и готовността на медицинските организации за диагностика и оказване на помощ на болните, болната веднага бе хоспитализирана с препоръка за изследване за вируса. Според резултатите от лабораторното изследване е идентифициран вирусът Зика“, съобщиха още от Роспотребнадзор.