Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов

Началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов

Първи контакт между НАТО и Русия след тригодишно замразяване

Публикувано от:

Председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петър Павел и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов разговаряха по телефона в първи подобен контакт на високо равнище след замразяването на отношенията на Алианса с Москва. Това предаде ТАСС като цитира съобщение на руското Министерство на отбраната.

Разговорът се е състоял по инициатива на НАТО. Агенцията припомня, че алиансът взе решение едностранно да замрази отношенията през април 2014 г. след анексирането на Крим от Русия.

В хода на разговора двамата обсъдиха проблеми на сигурността, перспективите за възстановяването на взаимодействието по военна линия, предотвратяването на инциденти и участието на представители на алианса в международни мероприятия, провеждани от руското министерство на отбраната.

Началникът на руския Генщаб “привлече вниманието на събеседника си към нашите безпокойства, свързани със същественото засилване на военната активност на Североатлантическия съюз близо до руските граници, а също и с разгръщането на системата за предно базиране на Обединените въоръжени сили на НАТО”, се посочва в съобщението.

Двете страни потвърдиха необходимостта от взаимни стъпки, насочени към намаляване на напрежението и към стабилизация на обстановката в Европа. Двамата генерали се договориха за продължаване на подобни контакти.