Първият екземпляр на новата руска лимузина, предназначена за Путин, вече е готов

Първият екземпляр на новата лимузина, предназначена за руския президент Владимир Путин, вече е готов и ще бъде показан на специално събитие в близките дни, съобщава изданието „Carexpo“.

Луксозният автомобил е изцяло руско производство и е част от проекта „Кортеж“, който правителството на страната финансира.

В разработката на автомобилите от проекта „Кортеж“ е била включена и компанията Porsche Engeeniring. Самата лимузина ще бъде задвижвана от двигател с обем между 6,0 и 6,6 литра, развиващ 800 к.с. За останалите машини – представителен седан, всъдеход и микробус, са предвидени турбомотори с по-малък обем.

Седанът и всъдеходът ще бъдат пуснати в серийно производство и ще могат да бъдат закупени и от частни лица. Планираният обем е 5000 единици годишно, като при съответния интерес той може да нарасне до 20 000. За всъдехода вече е известно, че ще се произвежда в завода на компанията УАЗ.

Очаква се автомобилите от цялата гама да се продават под марката „Мономах“, която наскоро бе патентована от НАМИ – научно-изследователския автомобилен институт в Москва, на който бе възложен проекта „Кортеж“.