Първият дипломат на Русия смрази Запада след срещата в Москва

Пред Конференцията по безопасност, която се провежда в Мюнхен, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че стратегическото партньорство между Русия и ЕС не е издържало изпитанието за „здравина„. Главата на МВнР подчертава, че ЕС е „предпочела пътя на конфронтацията пред развитието на механизмите за взаимно полезно взаимодействие“.„Невъзможно е да приемем аргументите на нашите западноевропейски партньори за това, че се е случила внезапна разруха на световната система за мир. Напротив – събитията от последните години показват за наличие на дълбоки, системни проблеми в организацията на европейската безопасност“, посочва Лавров, цитиран от ТАСС.

Руският първи дипломат коментира и проблемите, свързани с противоракетната отбрана, особеностите на взаимоотношенията между Запада и Русия, както и възможните пътища за решаването на кризата в Украйна.

„В редица западни страни все по-високо се чуват призивите да се „засили поддръжката за Украйна, да бъде снабдена тя с оръжия и да стане член на НАТО“. „В Украйна нашите американски колеги, под чието въздействие ЕС предприемаше своите стъпки, доведоха до ескалиране на напрежението“, подчертава Лавров.

„Москва е готова да бъде гарант на договореностите между Киев и Югоизтока“, подчертава Лавров, допълвайки, че се надява усилията на Путин, Меркел и Оланд да позволят започването на диалог за разрешаването на всички проблеми на Украйна. „Москва иска народът на Украйна да възстанови своето единство, но в рамките на национален диалог“, заявява руският външен министър.

„Русия иска да има нормални отношения със САЩ и няма намерение да отмъщава на никого“, подчертава още той. „В същото време разполагането на американска противоракетна система носи реални рискове за руските ядрени сили“, допълва Лавров.

„Всякакви действия, подриващи стратегическата стабилност, неизбежно водят след себе си съответните мерки. Защото по този начин се нанася дълготраен ущърб на цялата система на международните договори, гарантиращи контрол над въоръжаването, чиято жизнеспособност зависи от фактора противоракетна отбрана. Западните партньори трябва да осъзнаят мащабите на рисковете в конфликтните ситуации“, заявява Сергей Лавров.