Първите руски туристи могат да заминат за Турция седмица след отмяната на ограниченията

Първите самолети с руски туристи могат да заминат за Турция седмица след официалната отмяна на ограниченията. Това заяви официалният представител на Русия съюз на туристическата индустрия (РСТ) Ирина Тюрина, предаде ТАСС.

„Мисля, че при приемането на решението Росавиация няма да се забави с издаването на разрешения за полети на авиокомпаниите. Първите полети с туристи ще могат да отпътуват след седмица, не е трудно да се намерят самолети при днешното туристическо търсене. Разгръщането на пълноценни чартърни програми ще бъде възможно максимум след месец“, каза Тюрина.

Създаването на туристически пакети, според нея не е проблем, тъй като има търсене на почивки в Турция сред руснаците. Контактите между руските и турските туристически компании не са били прекъсвани и турските хотелиери „ще се наредят на опашка“ веднага след като бъде прието решението за възобновяване на туристическия поток.

Що се отнася до сигурността, то именно в курортите в Турция не е имало терористични атаки, подчерта Тюрина. „Турският президент увери руския си колега, че Турция ще направи всичко възможно за гарантирането на сигурността в курортите. И аз мисля, че Турция ще го направи, защото просто няма друг изход. Те там ще загинат без туристическата индустрия“, отбеляза тя.