Първата победа на Донбас над Киев

Изказванията на западните лидери за нелегитимността на референдума в Донбас не се отразиха върху повишеното внимание към него от страна на чуждестранни медии, съобщи «Россия 24». Дори обратното, за провеждането на народното гласуване водещи западни медии следяха стриктно и с особен интерес. Някои от тях се опасяват, че волеизявлението на народа ще постави под удар президентските избори в Украйна, спрямо които толкова силно е заинтересуван Запада. Други пък констатираха необичайно висока избирателна активност.

TheNewYorkTimes в статията «Гласуване за самоопределяне – остават много въпроси» се отбелязва, че въпреки трагичните събития напоследък в страната, атмосферата на избирателните пунктове е била в духа на националния празник – балони, високоговорители, фронотови песни и добро настроение на хората.

TheWashingtonPost в статията «Източни украинци гласуват за самоуправление, продължавайки борбата със Запада», се пише, че разплутата формулировка на гласуването не попречила в обединяването на онези, които искат да видат Донбас автономен. Такава инициативност не са очаквали в американската администрация, а президентът Обама, който се отказал да дава комментарии, а само споменал сухо, че не признава резултатите на народното волеизлияние в Донбас.

Френсакия LeFigaro отбеляза, че «Източна Украйна толкова жадува свобода, че е готова да проведе референдум буквално в полеви условия». Изданието подчертава, че в условията на най-силно международно давление, югоизточните региони демонстрират поразителна храброст и кураж. «Да спечелиш залог, играейки в референдум», гласи заглавието на статията.

«Донецк казва «да» на независимостта на Украйна», нарече испанския ElMundo проведения референдум в източните региони на Украйна. Също така нарече опита   на украинското правителство да потисне агресивно народната воля – не оправдан.

«Изходно място: референдума в източните райони на Украйна», пише британския  TheGuardian. Репортерите на британския вестник споделят личните си впечатления в Twitter, не само отразявайки важното събитие за Донбас, но и участвайки в него косвено. „Двама мъже, малко  се засуетиха около кабината за гласуване, помолиха ме за писалка. С моята помощ те успяха да гласуват „за” автономията”, пише британски  репортер.

„Посетих две училища в периферията на Донецк – тълпи от избиратели, огромни опашки, всички досега гласуват за създаване на Донецка република”, отбеляза британски кореспондент.