Първанов иска спешен рестарт с Русия

Според  Георги Първанов отношенията между България и Русия не би трябвало да са зависими от конюнктурата.
Той призна, че е доволен от думите на руския президент Владимир Путин, че ще работи с „България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например „Южен поток“.

„Приемам с удовлетворение казаното от президента Путин. Не ме изненадва особено, защото добре помня новата история на българо-руските отношения. Погледнато в дългосрочен план ние трябва да сме заедно не само за традицията, но и за актуалните задачи. Енергетиката е такава задача“, коментира Първанов.

Според него в казаното от Путин могат да се открият възможности за рестартиране на отношенията за енергийните проекти, но и затопляне на отношенията.

„Знам, че със санкциите е малко по-трудно. Моята позиция за санкциите е категорична. По енергийната тема, която е ключова за Северна Европа, Северния поток си върви с една, две и повече тръби, на юг нищо не се случва. Една тема, по която могат да се водят активни разговори и българската страна може да бъде активен фактор“, коментира още той.