Виталий Чуркин

Виталий Чуркин

Пълно разногласие по решението за Сирия – САЩ и Русия се замерят с обвинения

Публикувано от:

Вашингтон обвини Москва във варварство заради стрелбата в Алепо. Според Кремъл с тактически хватки САЩ позволили на терористичните групировки да се прегрупират и да получат подкрепление

Представители на Русия и западните държави не постигнаха съгласие на снощното заседание на Съвета за сигурност, на което трябваше да бъдат взети решения за спиране на бомбардировките в Сирия.

Посланикът на САЩ в ООН – Саманта Пауър, обвини Русия във “варварство” заради въздушните удари над Алепо. “Когато Русия отхвърля действителността, трябва да го заявим ясно – това, което Москва спонсорира и върши, не е борба с тероризма, а варварство”, заяви тя.

Представителите на Великобритания и Франция обвиниха Москва, че подкрепя военната офанзива на своя съюзник – сирийския президент Башар Асад. Когато сирийският посланик беше повикан да говори, посланиците на трите западни държави напуснаха залата в знак на протест.

“Онези действия, които предприема и подкрепя Русия, са не антитерор, а варварство”, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауър на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирия и обстановката край Алепо. По думите й САЩ активно се борят с терористите в Сирия, докато Русия нанася удари срещу опозицията.

От своя страна, постоянният представител на Русия в ООН – Виталий Чуркин, отхвърли обвиненията и припомни, че Съединените щати още не са дали обяснения за гибелта на над сто цивилни в бомбардирания от тях град Манбидж.

“На територията на Сирия се подвизават стотици въоръжени групировки. Територията на страна е бомбардирана от всеки, който си поиска. Връщането към мира в Сирия стана почти невъзможна задача”, изтъкна Виталий Чуркин.

Русия повече няма да се съгласи на едностранни стъпки по прекратяването на бойните действия в Сирия, след като САЩ прибягваха към тактически хватки, които позволиха на терористичните групировки да се прегрупират и да поучат подкрепление, заяви още той. “Подобни тактически хватки не могат да продължават безкрайно. Повече няма да се съгласяваме на едностранни стъпки”, категоричен бе руският дипломат.

По думите му американската страна “не направи нищо, дори по въпроса за определяне на терористичните групировки имаше единствено общи приказки, навеждащи на мисълта, че главната цел остава да се съхрани бойния потенциал на противниците на правителството на Сирия, независимо кои са те”, поясни Виталий Чуркин.

Той призова присъстващият на заседанието специален посланик на ООН за Сирия (Стаффан де Мистура – ред) да възобнови политическия процес, който трябва да спомогне за прекратяването на бойните действия. Той помоли емисаря да посочи онези, “които отказват да преговарят” и “да спре да подкрепя безотговорните политици”.

По думите на руския представител при създалото се положение “за реанимация на примирието може да се говори само на колективна основа”. Той не смята, че сделката между Русия и САЩ за Сирия се е провалила. “Това, което ни е необходимо, е един сериозен процес, а не да се дрънкат празни приказки. Необходимо е да не се променят условията всеки два дни, защото сделка имаше и това, което трябваше да се направи, бе тя да се изпълни”, заяви още руският дипломат. Чуркин не смята, че трябва да се слои кръст върху договореностите между Русия и САЩ. “Аз не мисля така, но положението е извънредно сложно. Аз не мисля, че тя (сделката) е мъртва”, подчерта той.