Пушков счита за “несбъднати блянове” желанието на Порошенко да лиши Русия от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН

Пушков счита за “несбъднати блянове” желанието на Порошенко да лиши Русия от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН

Публикувано от:

Председателят на комитета на Държавната дума по международните въпроси Алексей Пушков смята за “несбъднати блянове” желанието на президента на Украйна Петро Порошенко да лиши Русия от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС, цитиран от “Руски дневник”.

“Порошенко отива в страната на несбъднатите блянове – мечтае да лиши Русия от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН. Бан Ги Мун изключва такава възможност. Уставът на ООН – също”, пише Пушков в Twitter.

На 11 септември украинският президент Петро Порошенко заяви на форума “Ялтенска европейска стратегия” в Киев, че Украйна възнамерява по време на 70-ата сесия на Генералната асамблея на ООН да повдигне въпроса за лишаване на Русия от правото на вето в тази международна организация.

“Време е също така да обединим усилията си за реформиране и усъвършенстване на институциите и инструментите, които са предназначени да служат на принципите и нормите на международното право, такива като правото на вето на Русия в Съвета за сигурност на ООН”, каза той.