Пушков: САЩ за първи път признаха, че Киев не спазва Минските споразумения

Пушков: САЩ за първи път признаха, че Киев не спазва Минските споразумения

Публикувано от:

САЩ за първи път признават, че Киев не спазва споразуменията, постигнати в Минск. Това заяви пред журналисти председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков, предаде ТАСС.

Той коментира изказванията на държавния секретар на САЩ Джон Кери, прозвучали след срещата в Сочи с президента на РФ Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

„Смятам, че посещението на Кери е с цел не толкова да обозначи напредък в позициите на САЩ, колкото да се опита частично да възстанови на практика прекратения диалог. И естествено, ако САЩ искат да възстановят този диалог, то те трябва поне в нещо да зачетат позицията на Русия“, каза Пушков.

Според него, в тази случай зачитането на позицията на Русия „се състои в признаването от страна на Кери на това, че Киев не спазва Минските споразумения“. Съвсем доскоро Вашингтон твърдеше, че „ясно вижда готовност от страна на Киев за изпълняване на споразуменията“, припомни Пушков.

„Кери даде ясно да се разбере, че всъщност САЩ не виждат такава пълна готовност. Съдейки по изказването на Кери, САЩ считат, че и двете страни не съблюдават Минските договорености, но САЩ признават това за първи път“, повтори председателят на комитета на Държавната дума на Русия.