Пушков: Русия е заинтересована от сътрудничеството с НАТО не повече, отколкото самият алианс

Русия е заинтересована от сътрудничеството с НАТО не повече, отколкото самият алианс. Това заяви председателят на комисията по международните въпроси към Държавната дума на РФ Алексей Пушков, предаде РИА Новости.

По-рано бившият генерален секретар на НАТО и настоящ съветник на украинския президент Андерс Фог Расмусен заяви, че алиансът може да се върне към практическо сътрудничество с Русия по въпросите, представляващи взаимен интерес, само след разрешаването на конфликта в Украйна.

„Не смятам, че Русия е заинтересована от практическото сътрудничество с НАТО повече, отколкото самият алианс. НАТО демонстрира не толкова висока степен на ефективност на това в Афганистан. НАТО носи отговорност за катастрофалното състояние, в което се намира днешна Либия, затова да се представят нещата така, сякаш Русия трябва да се стреми към сътрудничество с алианса, а той да решава дали ни е необходимо това сътрудничество или не –е абсолютно несъстоятелна позиция“, заяви Пушков.

Той отбеляза, че за европейската сигурност сътрудничеството на Русия и другите европейски държави, влизащи в НАТО, е наистина необходимо. „Но това трябва да бъде движение и от двете страни. За да се танцува танго са нужни двама. И НАТО в този случай не трябва да се представя за обидена партньорка, която поради някакви причини ще решава самостоятелно дали да се отговаря на поканата й за танц или не“, каза още Пушков.

Депутатът подчерта, че Расмусен изопачава същността на нещата, като казва, че кризата в отношенията между Русия и НАТО е започнала заради така наречената „руска агресия срещу Украйна“.

„Първо, „руската агресия срещу Украйна“ не е призната от нито една международна организация и никъде терминът „руска агресия“ не присъства. Затова Расмусен в този случай говори от позицията на киевския режим, на който в момента служи“, заяви Пушков.

Той посочи още, че кризата в отношенията между Русия и НАТО е започнала много по-рано. „И Расмусен има пряко отношение към това, той е един от авторите на тази криза. Тя започна с опитите за разширяване на НАТО с държави, граничещи с Русия. Преди всичко, Грузия и Украйна. Расмусен знае това по-добре, от когото и да било, затова ръководството на алианса със съгласуването и при активното участие на администрацията на американския президент Джордж Буш се опита да защити Украйна и Грузия в НАТО, когато начело на грузинското правителство бе Михаил Саакашвили, а на украинското – Виктор Юшченко“, добави руският депутат.

По думите му, втората причина за кризата в отношенията между Русия и НАТО е упоритият стремеж на алианса да установи американските системи за ПРО в Европа, насочени срещу интересите на Русия.