Пушков иронизира реакцията на САЩ на ситуацията със самолетите

Пушков иронизира реакцията на САЩ на ситуацията със самолетите

Публикувано от:

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков коментира реакцията на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ на прехващането от руски Су-27 над Балтийско море на американски разузнавателен самолет, предаде РИА Новости.

„Докато американският разузнавателен самолет меко и неагресивно ни е шпионирал над Балтийско море, руският Су-27 е извършил редица „опасни действия“. В САЩ са възмутени“, написа Пушков на страницата си в Twitter.

По-рано говорителят на Европейското командване на САЩ Дани Ернандез заяви, че руски изтребител Су-27 “е извършил безотговорни и агресивни маневри”, като е прелетял на около 15 м от американски самолет Ар Си 135. По думите на американския чиновник Вашингтон е изразил протест пред Москва.

Руското министерство на отбраната отхвърли твърдението, като заяви, че то “противоречи на действителността” и че руската противовъздушна отбрана е трябвало да вдигне по тревога изтребител, след като над Балтийско море е била засечена бързодвижеща се неидентифицирана цел, летяща към руските граници. След като е осъществил “визуален контакт” с руския Су-27, американският разузнавателен самолет е сменил курса си и се е отдалечил от руските граници, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Той посочи, че полетът на руския изтребител е бил извършен в “строго съответствие с международното право и не е имало никакви извънредни ситуации”.

Този инцидент се случи само два дни след като Европейското командване на САЩ (EUCOM) заяви, че два руски бомбардировача Су-24 са прелетели ниско над американския ескадрен миноносец “Доналд Кук” в Балтийско море. МО на Русия отговори, че пилотите на ВКС на РФ са се оттеглили от американския кораб при спазването на всички необходими мерки за сигурност.