Пушков предлага въвеждане на ответни мерки на канадските санкции

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков предложи да бъде изработен комплекс от ответни мерки на санкциите, които Канада въведе срещу Русия, предаде РИА Новости.

Припомняме, че канадското правителство разшири списъка със санкциите по отношение на РФ, като включи в него трима руски граждани и 14 юридически лица. В изявлението на премиера на Канада Стивън Харпър се казва, че допълнителните санкции са свързани със ситуацията в Украйна.

„Ние трябва да изработим комплекс от мерки по отношение на Канада. Това е най-антируската държава днес може би, и в западния алианс принадлежи към групата на най-антируски настроените страни, и безусловно, в „Голямата седморка“. Ние познаваме канадския министър, който заяви, че Русия никога не може да бъде член на тази организация, тоест който развиваше тезата за необратимостта на конфронтацията между Русия и Запада“, каза Пушков на заседание на Държавната дума.

„Изглежда, че на това трябва да бъде отговорено. Не мисля, че няма да можем да приемем мерки срещу Канада, които да покажат, че ние не сме готови да приемаме ограничителни мерки по наш адрес и да не отговаряме на тях с реципрочност“, подчерта депутатът.

Според Пушков, канадското правителство „се стреми да увеличи своята твърде незначителна роля в международните въпроси, своята обективна липса на тежест и авторитет с повишаване на активността в областта на санкционната политика“.

„Канада включи в санкционните списъци редица руски предприятия, а в персоналните списъци още трима души, при това хора, които нямат ни най-малко отношение към системата на приемане на политически решения в Русия, това са обществени фигури, представители на Евразийския младежи съюз. Тоест, хората са санкционирани заради възгледите им, това вече е напълно очевидно“, счита Пушков.