Пушков: Основният извод от срещата на върха в Киев – ЕС не смята Украйна за част от Европа

Основният извод от срещата ЕС-Украйна е отказът на председателя на Еврокомисията да приеме Украйна за европейска държава. Това написа на страницата си в Twitter председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков.

По-рано по време на Международната конференция в подкрепа на Украйна премиерът на страната Арсений Яценюк заяви, че след 10 години украинският президент Петро Порошенко ще оглави Еврокомисията.

Срещата на върха между ЕС и Украйна, която се проведе на 27 април в Киев, се превърна в първото мероприятие на толкова високо равнище след подписването на договора за асоцииране на Украйна и ЕС през миналата година.

Киев разчиташе по време на тази среща да получи конкретни сигнали за ратификация от европейските страни на споразумението за асоцииране, за подкрепа на своя стремеж да изпрати миротворци в Донбас, както и на уверение за бъдещо предоставяне на Киев на безвизов режим.

Такъв значителен напредък в отношенията вежду Украйна и Брюксел обаче нямаше – европейските лидери недвусмислено дадоха на Киев да разбере, че очакванията за скорошно членство в Евросъюза и възможното изпращане на европейска миротворческа мисия в Донбас са напразни. Перспективата за безвизов режим за украинските граждани също остана неопределена.