Пушков: На парчета е разкъсана не икономиката на Русия, а политиката на Обама в Сирия

Днес Западът обвинява Москва за усложняване на положението в Сирия, а в същото време за годините на ненамеса на РФ в политиката на Запада в Близкия Изток там не е постигнат напредък по Палестина, но пък затова са разрушени Ирак, Либия, Сирия, и е създадена „Ислямска държава“, счита депутатът.

„Въпреки очакванията на Барак Обама, на парчета се оказа разкъсана не руската икономика, а политиката на самия американски президент в Сирия, който сега няма да може да мине без Русия“, написа председателят на комитета по международни отношения към Държавната Дума Алексей Пушков в Twitter, пише „Руски дневник“.

„Русия дълго време не пречи на политиката на Запада в Близкия Изток, резултатите от която са нулев напредък в Палестина, разпадането на Ирак, Либия и Сирия, както и появата на „Ислямска държава“, счита Пушков.

Коментирайки изявлението на шефа на британската дипломация Филип Хамънд, че поради въвлечеността на Русия, ситуацията в Сирия става все по-сложна, депутатът иронизира, че „всичко е просто: ИД отива в Дамаск, а бежанците – в Европа“.

„И колко лесно беше в Ирак, където Великобритания, благодарение на Тони Блеър и неговата кучешка преданост към САЩ, влетя в безсмислена война, резултат от която е ИД“, добавя Пушков.

САЩ се сдобиват с оставката на сирийския президент Башар Асад и затова се противопоставят на оказването на каквото и да е помощ на лидера. От своя страна, Русия многократно призова „международна коалиция“ да си сътрудничи със сирийските власти под егидата на Съвета за сигурност на ООН за борба с терористична групировка „Ислямска държава“.