Пушков: Въпросът за провеждането на Световното по футбол не е в компетенциите на конгреса на САЩ

Председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков коментира в личния си Twitter призива на американските сенатори да лишат Русия от правото за провеждане на Световното първенство по футбол през 2018 г., предаде РИА Новости.

„Конгресът на САЩ иска да решава не само въпросите за доставка на оръжие в Украйна, но и провеждането на Световното първенство по футбол. Но това не е в компетенциите му“, пише Пушков.

Припомняме, че група от 13 американски сенатора от Републиканската и Демократическата партии публикуваха писмо, в което призовават ФИФА да лиши Русия от правото й да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г., мотивирайки искането си с това, че турнирът ще „повиши рейтинга“ на руските власти. Международната федерация по футбол обаче, отговори на тази молба отрицателно. Прессекретарят на ФИФА Делия Фишер заяви, че футболът не може да се разглежда в качеството на решение на всички проблеми, в частност на тези, които се отнасят до световната политика.