Преди да даде интервюто, Путин взе участие в тържествата в Санкт Петербург по повод Деня на ВМС на Русия. Тук разговаря с главнокомандващия / БГНЕС

 Преди да даде интервюто, Путин взе участие в тържествата в Санкт Петербург по повод Деня на ВМС на Русия. Тук разговаря с главнокомандващия / БГНЕС

 Путин: 755 американски дипломати да напуснат Русия

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин заяви, че 755 американски дипломати трябва да напуснат Русия.

Това решение е отговор на новите американски санкции срещу Русия, одобрени окончателно тази седмица от Конгреса на САЩ.

По-рано руското Министерство на външните работи заяви, че САЩ трябва да съкратят дипломатическия си персонал до 455 души, колкото са и руските дипломати във Вашингтон.

“Над 1000 души работиха и продължават да работят в посолството на САЩ и в консулствата. 755 души трябва да преустановят своята дейност в Русия“, изтъкна Владимир Путин в интервю за руската телевизия „24 часа“.

Президентът поясни защо Русия именно сега е взела решение за ответните мерки. „Защото американската стана отново предприе с нищо не провокирана, което е много важно, стъпка за влошаване на руско-американските отношения: за незаконните ограничения, за опити да се въздейства върху други държави, включително и върху собствените съюзници, които са заинтересовани в развитието и съхранението на отношенията с Руската федерация. Ние твърде дълго изчаквахме, че може би нещо ще се промени към по-добро, хранехме такава надежда, че ситуацията някак ще се промени, но ако се съди по всичко, ако тя се промени, това няма да бъде скоро“, сподели руският президент.

Русия може да въведе допълнителни ограничения срещу САЩ, но няма да прави това, защото то ще навреди на развитието на международните отношения, посочи още Владимир Путин.

В отговор на въпроса за двустранното многопланово сътрудничество Путин подчерта: „Ние, разбира се, имаме какво да кажем, и да ограничим сфери от нашата съвместна дейност, което ще бъде чувствително за американската страна. Но мисля, че не трябва да правим това, то ще навреди върху развитието и на международните отношения“, поясни руският президент.

Русия и САЩ имат сфери, в които сътрудничеството е много важно, продължи държавният глава. „Това е и сферата на ограничаване на оръжията за масово унищожение – тук ние свирим несъмнено първа цигулка заедно със САЩ, – и укрепването на този режим, борбата срещу тероризма“.

Според Путин вече са налице нелоши резултати. Той посочи по-специално създаването на зони за деескалация в Сирия, които по думите му са „конкретна стъпка, конкретен резултат от съвместната работа. Не само в интерес на Сирия, Русия, но и в интерес на Йордания, Израел, значи и на САЩ, като се има пред вид, че това е регион, в който САЩ имат интереси. И на Израел, един от основните съюзници на САЩ. Така че ние работим и постигаме резултати дори и сега, дори и в тази твърде сложна ситуация“.

Путин спомена и въпросите за киберсигурността. „Ние, аз вече говорих за това, предлагахме нееднократно на американската страна да установим взаимодействие помежду си, за да си отстояваме интереси – и нашите, и американските, и изобщо в целия свят да поставим под контрол такава негативна дейност като киберпрестъпността. Вместо да започнем конструктивна работа, само чуваме безпочвени обвинения за намеса във вътрешните работи на САЩ.

Ето, ние имаме добри планове за работа в далечния Космос. Примерно и наши, и американски учени с интерес разглеждат възможността за съвместна работа по изследването на Венера“, конкретизира се държавният глава.

Източник: БГНЕС, АФП, ТАСС