Путин ще се срещне с Обама по време на посещението си в ООН

Руският президент Владимир Путин ще проведе преговори с президента на САЩ Барак Обама и японския премиер Синдзо Абе по време на посещението си на сесията на Общото събрание на ООН, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

По думите му, „съгласувана е среща с премиера Абе и след това с президента на САЩ Барак Обама“. „Всичко това ще се случи в един ден, поне тези срещи, които са планирани в графика и са съгласувани“, добави той. „Срещата ще се състои по взаимно съгласие“, заяви Песков, коментирайки въпроса кой е бил инициатор на предстоящата среща между Путин и Обама.

„Естествено, на първо място е темата за Сирия“, отбеляза прессекретарят на руския президент. Той допълни, че лидерите на Русия и САЩ ще обсъдят украинския въпрос, ако имат време за това, и подчерта, че „основната дискусия за Украйна ще се състои на 2 октомври в Париж във формата на „нормандската четворка“.

Прессекретарят на руския президент добави, че срещата на Путин и Обама може да се състои след речите им на Общото събрание на ООН и се предполага, че ще продължи около час.

На свой ред Белият дом потвърди срещата между президентите на Русия и САЩ в Ню Йорк. „Можем да потвърдим, че двамата президенти ще се срещнат в контекста на Общото събрание на ООН“, заяви високопоставен представител на администрацията на САЩ.

Песков потвърди, че по време на посещението си на Общото събрание на ООН Путин също така планира да разговаря и с генералния секретар на организацията Бан Ки Мун.

Путин ще говори пред Общото събрание на ООН на 28 септември. Срещите между Путин и Обама станаха все по-редки след като между двете страни възникнаха разногласия по повод украинската криза. Последната им среща се състоя преди близо година  – през ноември 2014 г. Тогава двамата взеха участие в срещата на върха на АТИС (Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество) в Китай. През последните месеци Путин и Обама са провели три телефонни разговора.

В речта си пред 70-тата редовна сесия на Общото събрание на ООН Владимир Путин ще изложи принципните оценки на РФ за най-злободневните проблеми на съвременния свят.