Путин ще представи в ООН позицията на РФ по важните проблеми, включително и по борбата срещу тероризма

На 28 септември руският президент Владимир Путин ще извърши блиц-посещение в централата на ООН, предаде ТАСС. За времето на пребиваването му в Ню Йорк, което ще продължи около десет часа, държавният глава ще представи на 70-тата сесия на Общото събрание на ООН вижданията си за съвременната ситуация в света и пътищата за разрешаване на най-неотложните проблеми, а също така ще проведе отделни срещи с американския президент Барак Обама, японския премиер Синдзо Абе, генералния секретар на ООН Пан Ки-мун и др. колеги.

Съдържанието на изказването на Путин пред Общото събрание на ООН към момента не се разгласява. В интервю, публикувано по-рано, руският лидер отказа да разкрие детайли от своята реч, като спомена само няколко от темите, които ще бъдат засегнати. Сред тях са: безалтернативността на ООН, ролята на организацията в съвременния свят и необходимостта от промени за приспособяване към променящата се действителност.

Ще бъде засегната също и темата за проблема с разпространението на тероризма. „Днес тероризмът представлява заплаха за много страни по света, от престъпните му деяния страдат голям брой хора – стотици хиляди души, и пред всички нас стои задачата да обединим усилията си в борбата срещу това общо зло“, отбеляза руският президент.

Прессектератят на държавния глава Дмитрий Песков разказа пред журналисти, че Путин е подготвял речта си близо месец. По думите му, президентът е обозначил основните теми, след което експерти са изложили тезите на хартия. После в продължение на няколко седмици Путин самостоятелно е редактирал речта си, оформяйки финалния й вариант.

Това ще бъде четвъртото участие на руския президент в работата на сесията на Общото събрание на ООН. Първата си реч в ООН Путин държи на 6 септември 2000 г. на срещата на върха в рамките на 55-тата сесия на Общото събрание. Тогава той посвещава изказването си на проблемите за разоръжаването, като предлага отказ от използването в световната промишленост на обогатен уран и чист плутоний, както и провеждането в Москва на международна конференция и изработването на споразумение за демилитаризация на космоса.

На 25 септември 2003 г. Путин за втори път участва в ОС на ООН. Тогава руският президент подчертава, че ролята на ООН в световните въпроси трябва да остане централна, а на съвременните заплахи трябва да се противопоставят само колективни отговори, легитимността на които не предизвиква съмнения.

Путин участва през 2005 г. в 60-тата сесия на Общото събрание на ООН. В речта си на 15 септември руският президент призовава световната общност да запази ООН, която за 60-те години от съществуването си се е превърнала в „уникална платформа за диалог и изграждане на безопасен свят“. Путин предлага тогава да бъдат превърнати ООН и Съветът за сигурност в „главен координиращ център на международното сътрудничество в борбата срещу тероризма“, както и „координатор по разрешаването на дългогодишните регионални конфликти“.

Последният път, когато руският президент говори в ООН, е през септември 2009 г. Тогава постът на държавен глава на РФ заема Дмитрий Медведев.