Путин ще посети Иран: САЩ са много разтревожени

Изглежда Москва скоро ще приключи подготовката за посещението на президента на Русия Владимир Путин в Иран. Във всеки случай, по информация на осведомени руски и ирански източници, визитата ще се състои в обозримо бъдеще, най-вероятно след зимната олимпиада в Сочи, която ще продължи от 7 до 23 февруари.

„Иранският вектор” на руската политика все повече безпокои САЩ. Вашингтон явно не иска Русия да започне в пълен обем да започне да възстановява икономическите връзки с Техеран и да бъде конкуренция за американските компании. От 20 януари Иран започна да осъществява договореностите за ограничаване на ядрената си програма, а ЕС и САЩ частично смекчиха режима на санкции против Техеран.

През януари стана известно, че Русия е готова да започне купуване на нефт от Иран по 500 хиляди барела на ден. Най-вероятно, такова споразумение се планира да бъде подписано по време на предстоящата визита. В отговор на упреците от страна на САЩ, руските дипломати вече неведнъж заявяваха, че Москва признава само санкции на Съвета за сигурност на ООН против Иран., а едностранни санкции на САЩ за купуването на нефт и финансови операции с Техеран не ги смята за юридически задължителни.

Планираната нефтена сделка на Москва и Техеран предизвика не съвсем адекватна реакция на САЩ. Министърът на финансите Джек Лю, без да посочва конкретно Москва, заплаши, че Вашингтон ще използва наказателни мерки против всякакви компании, които се опитат да нарушат американското ембарго против Иран:

– За водещите компании на света би била голяма грешка да подценят степента на откритост на Иран за бизнеса. Обединеният план за действия („шесторката” посредници и Иран) предвижда отслабване на напълно определени, ограничени санкции. Цялата архитектура на нефтените и финансовите санкции остава в сила. Всяка компания, която прекрачи чертата и предприема действия, нарушаващи тези санкции, може да стане обект на наказателни мерки и ние имаме намерение внимателно да следим спазването на режима на санкции.

 Но в Москва са уверени, че ако Русия изчаква докато САЩ и ЕС отменят иранските санкции, западните партньори ще успеят да разделят иранския пазар.

За това, че Русия вярно е преценила това положение, потвърждава работата на Световния икономически форум в Давос, който сега продължава в Швейцария. В Давос при голям успех премина изказването на новия ирански президент Хасан Рохани. Аудиторията беше почти запълнена от делегати на големия бизнес на Европа и САЩ. Самият ирански президент заяви, че с отслабване на санкциите, Техеран е готов да установява партньорски отношения със западните страни. Както се изрази германската агенция DPA,, европейският бизнес „вече се облизва” в предусещане на откриването на иранския пазар.

Самият Рохани в Швейцария най-много се срещаше не с политици, а с ръководители на водещи световни корпорации на енергийния сектор и ги призоваваше да се завърнат в Иран и да инвестират капитали в икономиката му.

.