Путин ще посети Берлин през октомври за преговори по украинската криза

Путин ще посети Берлин през октомври за преговори по украинската криза

Публикувано от:

Руският президент Владимир Путин ще посети Берлин на 19 октомври за преговори по украинската криза, съобщиха от Кремъл, съобщи ИА Кросс

Очакваше се Путин да бъде в Париж същия ден, но френският президент Франсоа Оланд каза, че може и да не се види с руския си колега. Оланд определя като неприемлива подкрепата на Путин за въздушните удари на сирийската армия срещу Алепо.

По информация от Кремъл, Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са договорили график за бъдещи контакти в рамките на Нормандския формат, който събира лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция.

Междувременно между политическите партии в Германия се усилват споровете за правилния курс в отношенията с Русия във връзка с конфликта в Сирия, предаде Deutsche Welle. Заместник-председателят на СДПГ Торстен Шефер-Гюмбел настоява да се запазят добрите отношения с Русия.

„Търпеливата дипломация, промени чрез сближаване и постоянно отворени канали за преговори – това са инструментите, които откриват перспектива за мир и ще осигурят намаляване на напрежението в отношенията” – заявил той в интервю във всекидневника Welt am Sonntag

В същото време представители на ХДС и „зелените” настояват за по-твърд курс в отношенията с Русия.
„Аз с безпокойство наблюдавам как все повече представители на СДПГ се застъпват еднакво дистанциране от Москва и Вашингтон. Ние действително трябва уточним със САЩ фундамента на общите ценности след конфликта около АНС (Агенция за национална сигурност на САЩ), обаче при това не трябва да приемем стратегията на Русия” – казва експертът на ХДС по външна политика Родерих Кизеветер.