Путин ще посети Берлин през октомври за преговори по украинската криза

Руският президент Владимир Путин ще посети Берлин на 19 октомври за преговори по украинската криза, съобщиха от Кремъл, съобщи ИА Кросс

Очакваше се Путин да бъде в Париж същия ден, но френският президент Франсоа Оланд каза, че може и да не се види с руския си колега. Оланд определя като неприемлива подкрепата на Путин за въздушните удари на сирийската армия срещу Алепо.

По информация от Кремъл, Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел са договорили график за бъдещи контакти в рамките на Нормандския формат, който събира лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция.

Междувременно между политическите партии в Германия се усилват споровете за правилния курс в отношенията с Русия във връзка с конфликта в Сирия, предаде Deutsche Welle. Заместник-председателят на СДПГ Торстен Шефер-Гюмбел настоява да се запазят добрите отношения с Русия.

„Търпеливата дипломация, промени чрез сближаване и постоянно отворени канали за преговори – това са инструментите, които откриват перспектива за мир и ще осигурят намаляване на напрежението в отношенията” – заявил той в интервю във всекидневника Welt am Sonntag

В същото време представители на ХДС и „зелените” настояват за по-твърд курс в отношенията с Русия.
„Аз с безпокойство наблюдавам как все повече представители на СДПГ се застъпват еднакво дистанциране от Москва и Вашингтон. Ние действително трябва уточним със САЩ фундамента на общите ценности след конфликта около АНС (Агенция за национална сигурност на САЩ), обаче при това не трябва да приемем стратегията на Русия” – казва експертът на ХДС по външна политика Родерих Кизеветер.