Путин ще обсъди с гръцкото ръководство в Атина търговията, енергетиката и международните теми

В петък руският президент Владимир Путин започва двудневната си визита в Гърция, по време на която ще проведе преговори с гръцкото ръководство и ще посети Света гора Атон, предаде ТАСС.

„На това посещение се придава голямо значение. И двете страни се надяват, че с помощта на предстоящите преговори и контакти ще успеят да оптимизират връзките по всички насоки“, подчерта помощникът на руския президент Юрий Ушаков.

След пристигането си днес в гръцката столица Путин ще се срещне с президента на страната Прокопис Павлопулос, след което ще проведе преговори с премиера Алексис Ципрас. Руската делегация също така ще бъде представена и от външния министър Сергей Лавров, министъра на енергетиката Александър Новак, ръководителя на „Газпром“ Алексей Милер, ръководителя на „Роснефт“ Игор Сечин и др.

След преговорите е планирано подписване на съвместни документи, в това число междуправителствена декларация за партньорство и изявление за пресата.

На преговорите между Путин и гръцкото ръководство „ще бъдат обсъдени ключови въпроси от двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, включително и реализацията на съвместните проекти в областта на енергетиката и транспорта“, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Специално внимание се планира да бъде отделено също и на културно-хуманитарното сътрудничество, отбелязаха в Кремъл, като припомниха, че през януари започнаха кръстосаните Години на Русия и Гърция.

Въпросите, свързани с енергетиката ще играят важна роля на предстоящите преговори. „Сега се работи върху проекта за доставка на газ от Русия в Гърция и Италия през трети страни, в такъв смисъл, че газопроводът ще мине по дъното на Черно море, след което през територията на една от приморските страни, очевидно България, после Гърция, а след това Италия“, отбеляза Ушаков. Той добави, че „гърците продължават да се застъпват за възстановяването в една или друга форма на „Южен поток“, надявайки се да получат приходи от транзита“.

Лидерите на Русия и Гърция ще обсъдят също и актуалните международни и регионални въпроси. „Ще отбележа, че президентът Путин и гръцкият премиер Ципрас са на едно мнение за това, че трябва да се понижи напрежението в отношенията между Русия и ЕС“, заяви Ушаков, като подчерта, че гръцката страна се обявява против въведените срещу РФ западни санкции, но е принудена да следва официалната позиция на Брюксел.

Гърция постоянно поставя въпроса за възобновяването на доставките в Русия на гръцки селскостопански продукти, но, както отбеляза представителят на Кремъл, Москва не предвижда „никакви специални условия за отделни страни“ ЕС в частта за отмяната на продоволственото ембарго. Помощникът на руския президент подчерта, че Русия не обсъжда на международните срещи въпросите, свързани с отмяната на западните санкции, тъй като не Москва е била инициатор на въвеждането им.

Говорейки за международната проблематика, Ушаков обърна внимание, че „в Атина се отнасят позитивно към политиката на Русия в Сирия, считайки, че политическото разрешаване на сирийската криза може да отстрани една от причините за нелегалната миграция в Европа, от която Гърция значително страда“.