Путин: Ученията „Център-2015“ потвърдиха значителния потенциал на отбранителните предприятия

От началото на годината в руските войски са постъпили 2 250 единици нова военна техника, заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на съвещание с ръководителите на военните предприятия.

„Вече постъпиха 2250 единици нова техника. Сред тях са: изтребители Су-35 и Су-35С, вертолети Ми-8МТВ51, радиолокационни станции, нови бойни машини на десанта, бронирани машини на пехотата, автомобили, комплекси с безпилотни летателни апарати“, заяви президентът.

На заседанието на Военно-промишлената комисия президентът отбеляза подобряването на ситуацията с изпълняването на Държавната поръчка за отбрана през 2015 г.

„Задачите от Държавната поръчка за отбрана като цяло се изпълняват навреме и в нужния обем“, констатира той. Президентът добави, че процедурата по поставяне на задачи за държавната поръчка за отбрана за 2015 г. е почти завършена. „Ситуацията тук се подобри. Съдейки по всичко, ненапразно ние с вас се събираме два пъти годишно в Сочи при закрити врати, не се отвличаме с други проблеми и се занимаваме само с тези въпроси, – отбеляза Путин. – Наистина има движение напред, и то забележимо“.

Преди съвещанието Путин проследи хода на провеждането на стратегическите командно-щабни учения „Център-2015“.

Стратегическите учения „Център-2015“, които са най-мащабните през тази година, се проведоха в Русия от 14 до 20 септември. В тях участваха близо 95 хил. души, над 7 хил. единици оръжие и военна техника, до 170 самолета и 20 кораба. Различните етапи от маневрите се проведоха на 20 сухопътни, морски, авиационни полигони и участъци на територията на Централен и Южен военен окръг.

Заедно с държавния глава хода на ученията наблюдаваха от командния пункт и министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на РФ Валерий Герасимов. Според замисъла на този етап от ученията е била открита голяма терористична групировка, която предстояло да бъде унищожена. За тази цел е използвана авиация, ракетни комплекси, танкова техника и десантчици.

По време на ученията Путин зададе множество уточняващи въпроси. В частност, той се поинтересува от ефективността на различните видове авиационни боеприпаси, както и от точността на авиоударите и от това как тя се контролира. На руския президент му бе отговорено, че контролът се провежда с помощта на аерозаснемане, установени в местността камери и чрез непосредствен оглед на мястото на удара.

На полигона Донгузски Владимир Путин разговаря с конструкторите на военна техника и младшия команден състав на Въоръжените сили и изслуша предложенията за усъвършенстване на бойните машини, а също така разгледа изложеното стрелково оръжие.

Ученията „Център-2015“ показаха високите тактико-технически характеристики на съвременните системи за въоръжение и потвърдиха значителния потенциал на отбранителните предприятия в Русия, заяви Владимир Путин.

Той отбеляза, че за укрепването на икономическото положение на предприятията от ОПК е необходимо привличането на допълнителни инвестиции, средствата от които ще позволят развитието на базовите военни и промишлени технологии, провеждането на изследвания и приложни разработки по създаване на напреднало въоръжение и военна техника.

Трябва да се излезе на собствено производство на сложните компоненти от военната техника, заяви в събота Путин. „Ние трябва да излезем на собствено производство на сложните компоненти и възли (от въоръжението и военната техника). Трябва да направим това задължително“, поиска държавният глава на заседанието на Военно-промишлената комисия.

Руският президент подчерта, че на програмата за замяна на вноса трябва да бъде отделено специално внимание. Тази програма „играе решаваща роля в осигуряването на технологичната и военната безопасност на Русия“, отбеляза Путин.

По думите му, замяната на вноса в ОПК се провежда от средата на 2014 г. „Трябва да отчетем и факта, че сега ние преминаваме към замяна на все по-сложни възли и компоненти, а сроковете за производство и доставяне във войските са твърди“, отбеляза президентът.