Путин: Украйна може да съхрани териториалната си цялост, само ако осигури равни права за всички граждани

Украйна може да съхрани териториалната си цялост и единство само по пътя на осигуряването на равни права за всички граждани на страната, заяви руският президент Владимир Путин.

„Ние изхождаме от това, че всички хора, независимо от това къде живеят в Украйна, ще се ползват с равни права по силата на международното право и украинския  закон и никой няма да бъде дискриминиран нито въз основа на езиков, нито на етнически или религиозен принцип”, заяви Путин по време на инвестиционния форум „Русия зове!”.

„Само по този начин може да бъде съхранена териториалната цялост на страната, само така може да се върне към нейното единство и да се осигури развитието на икономиката и социалната сфера. Ние много се надяваме това да се случи и ще помогнем по всякакъв начин”, подчерта руският президент.

Украинският народ си остава най-близък за Русия и Москва ще отчете това при изграждането на отношенията с Киев, заяви още Путин.

„Украйна не е чужда за нас страна. Аз много пъти съм казвал това и искам още веднъж да подчертая – въпреки цялата тази трагедия, която наблюдаваме в момента, особено в югоизточната част на страната, украинският народ винаги е бил и винаги ще бъде най-близък за нас, братски народ. Нас ни свързва етническа, духовна, религиозна и историческа общност”, каза още руският държавен глава.

„И аз се надявам, че опирайки се именно на тези фундаментални основи на нашето взаимодействие, ние ще градим своите отношения”, подчерта Путин.