Путин: украинската армия е „натовски легион“ за сдържане на Русия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че официалните власти в Киев са се отказали от мирното разрешаване на конфликта в Донбас и са използвали мира, за да прегрупират своите сили, съобщи РИА Новости.

„За съжаление, киевските власти отказват да вървят по мирния път към урегулирането, не желаят да го решат посредством политически средства. Първоначално те използваха органите на реда, след това включиха Службата за сигурност на Украйна, накрая и армията“, заяви руският президент пред студенти в Минно-геоложкия университет в Санкт Петербург.

Той отбеляза, че когато е било оказано съпротивление, Киев прекрати военните действия. „И за съжаление използва мирната пауза само за да прегрупира войските си, след което пак започна военни действия. Вече хиляди хора са загинали. Това е реална трагедия“, каза Путин.

В Украйна, по думите му, се случват „трагични събития, всъщност – гражданска война. И дори в самата Украйна това много хора осъзнават“, каза Владимир Путин.

Руският президент нарече украинските въоръжени сили „натовски легион“, който защитава не националните интереси на Украйна, а има намерение да постигне геополитически цели за сдържане на Русия.

„Ние често казваме: украинската армия, украинската армия. А всъщност, кой именно воюва? Да, там наистина частично действат официални подразделения на Въоръжените Сили на Украйна, но в значителна степен воюват така наречените „доброволчески националистически батальони“, каза президентът Путин.

„Реално, това вече не е армия, това е чуждестранен легион, в дадения случай чуждестранен натовски легион, разбира се, който не защитава цели, свързани с националните интереси на Украйна. Там се преследват съвсем други цели и те са свързани със сдържането на Русия, което абсолютно не съвпада с националните интереси на украинския народ“, поясни Путин.