Путин: „Турски поток“ ще бъде реализиран, ако Турция издейства гаранции от Брюксел

Путин: „Турски поток“ ще бъде реализиран, ако Турция издейства гаранции от Брюксел

Публикувано от:

Проектът “Турски поток” ще бъде реализиран, ако Турция издейства гаранции от Брюксел. Това заяви руският президент Владимир Путин на годишната си голяма пресконференция, предаде ТАСС.

“Ние не сме прекъснали преговорите. Трябват ни писмени гаранции от Еврокомисията, че всички маршрути, включително и възможният маршрут през Турция към Европа, са не само изпълними, но и приоритетни и Еврокомисията ще подкрепя проекта. Ако турските партньори представят на Газпром такъв документ от Брюксел, ние ще продължим напред. Засега обаче, за съжаление, го няма”, поясни руският държавен глава, като подчерта, че съдбата на проекта не зависи от Русия.

Споразумението за строителството на газопровода „Турски поток“ бе постигнато през декември 2014 г. Първоначално бе планирано мощността на четирите тръби да бъде 63 млрд. кубически метра газ годишно, като 16 млрд. от тях да се доставят в Турция, а 47 млрд. – до газовия хъб на турско-гръцката граница. През октомври ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че засега компанията се ограничава до строителството на две тръби от „Турски поток“, тъй като растящите потребности на Европа от газ могат да бъдат задоволени от газопровода „Северен поток ​2″.

Тогава бе обявено, че преговорите по подписването на междуправителственото споразумение се отлагат заради политическата ситуация в Турция, където в този момент не бе утвърден съставът на министерския съвет.

На 1 декември правителството на РФ прие решение да преустанови дейността на смесената междуправителствена руско-турска комисия за търговско-икономическо сътрудничество, която от руска страна бе оглавена от министъра на енергетиката Александър Новак, и чрез която трябваше да бъде обсъден проектът за строителството на газопровода „Турски поток“. На 3 декември Новак съобщи пред ТАСС, че проектът е прекратен.