Путин с тежки обвинения и коментари за САЩ

Путин с тежки обвинения и коментари за САЩ

Публикувано от:

САЩ представят Русия като враг, за да отвлекат вниманието от вътрешните си проблеми, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. “САЩ имат много проблеми. В такива условия мнозина прибягват към проверената система за отвличане на вниманието на избирателите от собствените проблеми. Смятам, че сега точно това наблюдаваме”, каза Путин в Индия след срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

“Целта е нацията да се обедини в борбата с врага. Образът на врага в лицето на Иран и иранската ядрена заплаха изглежда не беше особено ефективен, с Русия е по-интересно. Според мен тази карта сега активно се разиграва”, заяви руският президент.
“Лошо е, че заради текущи вътрешнополитически проблеми се жертват руско-американските отношения, защото това разрушава международните отношения като цяло”, заяви Путин.

Той изрази надежда, че когато приключат предизборните дебати между кандидатите за президент на САЩ, които Путин нарече “сложен период от вътрешнополитическия живот на САЩ”, ще има шансове за възстановяване на отношенията между Русия и САЩ.
Освен това Путин обвини САЩ, че шпионира руски журналисти, информира в обзорен репортаж ТАСС, цитирана от БТА.

“САЩ подслушват всичко и следят всичко. Всички вие сте обекти на експлоатиране за специалните служби”, каза Путин на отразяващите визитата му руски журналисти.
“Вие сте акредитирани към президентството и може да чуете или видите нещо, да говорите с някого, разговаряте свободно по открити линии”, каза Путин на руските журналисти.

Отношенията между Русия и САЩ се промениха заради опита на една страна да наложи мнението си на целия свят, допълни руският президент. “Мислите, че отношенията ни със САЩ се промениха заради Сирия ли? Не, не заради Сирия, а заради опита на една страна да наложи собствените си решения на целия свят”, каза Путин.

Той подчерта, че Русия “не е против тази страна, а против вземането на едностранни решения, които не са обмислени докрай и не вземат предвид историческите и културни особености на една или друга страна, дори ако в тази страна има конфликти и противоречия”.


Путин заяви, че Ирак и Либия никога не са били центрове на тероризъм, а са се превърнали в негов развъдник след ликвидирането на държавните им структури, което е довело и до масови бежански потоци.

Наложените на Русия санкции заради действията ѝ в Сирия или Украйна “нямат за цел да решат нещо, а да спрат укрепването на Русия като пълноценен участник в международната дейност. Ако не беше Украйна, щеше да се измисли нещо друго. Целта е просто да се изработи политика на сдържане на Русия. Тази цел няма да бъде постигната”, заяви Путин.
За реално решаване на проблемите в световната политика е нужно да се правят компромиси, но някои страни не са готови на това, преди всичко САЩ, смята Путин.

“Към компромисите видимо се подхожда с неохота, има предпочитание да се диктува. Този стил се установи в САЩ през последните 15-20 години и те не могат да се разделят с него”, каза Путин.

На молба за коментар на изявлението на вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, че САЩ ще реагират подобаващо на хакерските атаки на Русия, които ТАСС представя като заплаха за американски кибератаки, Путин заяви, че Байдън не е казал нищо, което вече да не е известно.

“От нашите американски приятели може да се очаква всичко, което им е угодно. Но какво толкова ново е казал той (Байдън)? Нима не знаем, че официалните органи на САЩ следят и подслушват всички?

Тези действия на САЩ отдавна са всеизвестни, отдавна не са тайна за никого. САЩ следят не само потенциалните си противници, а и съюзниците си, дори и най-близките. За колко скандали с подслушване на лидери на страни съюзници на САЩ знаем? Така че Русия не е някакво изключение, ние винаги сме били цел на такива атаки. Това вече си го знаем”, заяви Путин.

Русия предупреди САЩ два или три пъти за опасността от братя Царнаеви, които впоследствие извършиха атентата на маратона в Бостън. САЩ отначало не отговориха, а после заявиха, че сами ще се оправят със своите граждани.

Този отказ от сътрудничество от страна на САЩ за предотвратяване на атентата в Бостън е пример за негативен опит в борбата с тероризма, заяви Путин.

Той същевременно отбеляза положителния опит от работата със САЩ в тази област по време на подготовката и провеждането на Олимпийските игри в Сочи.
Тогава американските специални служби установиха с руските си колеги “реално делови партньорски отношения и помагаха в обезпечаването на сигурността и за това ние сме им благодарни”, заяви руският президент.

Източник: вести.бг