Путин: Съхраняването на руския език укрепва суверенитета и целостта на Русия

На съвместно заседание на Съветите по междунационалните отношения в РФ и руския език, президентът на Русия Владимир Путин заяви, че „балансираната, ефективната езикова политика е една от главните задачи”, цитиран от ТАСС.

„За Русия, с нейното етническо, културно разнообразие и сложното национално-държавно устройство, това безусловно е един от очевидните приоритети. Уважението към нашите национални ценности, сред които най-напред се нареждат езиците, укрепва нашето гражданско единство и взаимно разбиране. Стабилизира се държавният суверенитет и целостта на Русия”, заяви Владимир Путин.
Той добави, че единството на страната и народите на Русия, пряко зависят от знанието на руския език от младите хора. Според изявлението на Путин, на руски език в Русия общуват над 96% от гражданите.
„И именно той, руският език, заедно с културата е формирал Русия, като единна и многонационална цивилизация”, поясни руският президент.

Той припомни, че в Русия живеят представители на 193 националности, че „Конституцията на Русия пряко гарантира правото на всички народи за запазване на майчиния си език, създаването на условията за неговото изучаване и развитие. Всички републики имат право да установяват държавните си езици и да ги използват в работна среда на държавните власти и местно самоуправление наред с държавния език на Русия”. За пример, Владимир Путин даде полуостров Крим, където има три равноправни езици: руски, украински и кримско-татарски.

Владимир Путин отбеляза, че в страните, където „правото на значителни етнически диаспори за използване на майчин език се игнорира или ограничава, това довежда до разделяне на обществото на пълноценни и непълноценни хора, на граждани и неграждани, а дори и до преки трагични вътрешни конфликти”.