Путин: Сътрудничеството в Космоса е важна част от взаимодействието със САЩ

Руският президент Владимир Путин изрази надежда, че сътрудничеството между Русия и САЩ в Космоса ще се развива, независимо от трудностите във взаимодействието на Земята, заяви той по време на пряка връзка с Международната космическа станция (МКС) и космодрума Восточний, предаде ТАСС.

„Ние придаваме голямо значение и ни е приятно, че, независимо от трудностите, с които се сблъскваме на Земята, хората в Космоса работят рамо да рамо, ръка за ръка, помагат си един на друг и изпълняват важни задачи, стоящи не само пред нашите страни, но и пред цялото човечество“, каза Путин чрез видео-моста, обръщайки се към интернационалния екипаж на МКС.

Руският президент нарече взаимодействието в Космоса „изключително важно направление на сътрудничеството със САЩ, както и с другите страни“.

В момента на МКС се намира интернационален екипаж, в състава на който влизат Юрия Маленченко (РФ), Тимъти Купър (САЩ), Тимъти Пик (Великобритания), Алексей Овчинин (РФ), Олег Скрипочка (РФ) и Джефри Уилямс (САЩ). Това е 47-та експедиция на МКС, първият руски модул на която бе изстрелян през 1998 г.