Путин: Създаваната в Русия рейтингова агенция трябва да бъде наистина независима

Путин: Създаваната в Русия рейтингова агенция трябва да бъде наистина независима

Публикувано от:

Учредяването в Русия на независима Национална рейтингова агенция е целесъобразно, тъй като дори в Европа се възмущаваха от действията на контролираните от САЩ международни рейтингови агенции. Това заяви в понеделник руският президент Владимир Путин на среща с ръководителя на Централната банка на Русия Елвира Набиулина.

„Спомням си нашата дискусия още с бившето ръководство на Еврокомисията, когато те се възмущаваха от действията на нашите американски партньори, че много от оценките, давани от международните, тоест – американските, рейтингови агенции, не са обективни. Много добре помня възмущението им по този въпрос. И тогава още те самите смятаха да създадат свои собствени, допълнителни, независими рейтингови агенции. Русия също трябваше да помисли за това“, поясни Путин.

При това, руският президент подчерта, че „това трябва да бъде наистина независима рейтингова агенция, заслужила доверието на всички участници на пазара“.

Набиулина на свой ред подчерта, че целесъобразността от учредяването на Национална рейтингова агенция е общо мнение и на големия бизнес, и на банките, и на застрахователните компании. По думите й, това се разглежда като част от общата работа по създаването на всички елементи от инфраструктурата на финансовия пазар, „които ще бъдат независими от ситуацията на външните пазари, от геополитическата ситуация“.

„Ние никого не гоним, но ние трябва да имаме своя собствена инфраструктура. И националната рейтингова агенция е действително такъв елемент от инфраструктурата“, каза председателят на ЦБ. Още една причина за създаването на агенцията, освен понижаването на зависимостта от външните рискове, се крие в спецификата на руските финансови инструменти. „Например, ние възнамеряваме да развиваме секюритизирането на кредити на малкия и среден бизнес. Тук има някои особености. Международните рейтингови агенции не винаги се наемат да рейтинговат такъв род инструменти“, поясни Набиулина. „Много неща не могат да бъдат взети под внимание“, отбеляза Путин.

Първите рейтинги на създаваната в Русия Национална рейтингова агенция могат да се появят към средата на 2016 г. и Банката на РФ ще използва оценките й в работата си, посочи още Набиулина.

„Ще бъдат привлечени специалисти с най-висока квалификация. И работата на тази рейтингова агенция ще бъде напълно прозрачна, основана на най-добрите международни практики, от гледна точка на методологията и т.н. Ние разчитаме на това, че инвеститорите ще се доверяват на тази рейтингова агенция, и ние за своите цели (с цел регулиране, надзор и рефинансиране) ще използваме оценките й в национален мащаб“, каза председателят на ЦБ.