Путин: Ситуацията в руската икономика не се е подобрила, но се наблюдава положителна тенденция

Путин: Ситуацията в руската икономика не се е подобрила, но се наблюдава положителна тенденция

Публикувано от:

Основният проблем в руската икономика е как да се гарантира приток на инвестиции, да се осигури търсене и да се увеличат доходите на населението, заяви руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос по време на предаването „Пряка линия“, предаде ТАСС.

„Днешните дискусии са съсредоточени върху друго, – каза той. – Най-важното е как да се осигури приток на инвестиции, да се повиши ефективността и как да де осигури търсенето, тоест да се увеличат доходите на населението“.

„Главното е не да се напечатат пари, главното е да се промени структурата на икономиката“, каза той.

„Износът на високотехнологични продукти също се увеличава в сравнение с износа на природни ресурси“, заяви още Путин.

Ситуацията в руската икономика засега не се е подобрила, но се наблюдава положителна тенденция, счита руският президент.

Той поясни, че дефицитът в бюджета е минимален, дори по-нисък от планираното – 2,4%. За първи път през февруари е регистриран ръст в промишленото производство.

Путин подчерта, че ако страната харчи резервните си фондове, както през миналата година, и не ги възстановява, то парите ще стигнат за четири години. Той поясни, че международните резерви на Русия са се върнали на нивата от началото на 2014 г.

По думите му, през следващата година се очаква ръст на БВП с 1,4 %.