Путин: Сирийската криза може да се реши само чрез укрепването на легитимната власт

Решаването на сирийската криза е възможно единствено като се укрепи действащото легитимно правителство и като бъде подтикнато то към диалог със здравата част от опозицията и реформи. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за американската телевизия CBS, предаде РИА Новости.

Помолен да коментира мнението, че една от целите на Москва е да спаси сирийското ръководство и конкретно президентът Башар Асад, който търпи поражения в локалния военен конфликт, Путин заяви: „Правилно, така и трябва“.

„По мое дълбоко убеждение, действията в друга посока, имащи за цел да разрушат легитимното правителство, създават ситуация, която може да се наблюдава и в други страни от региона и в други региони, например в Либия, където са разрушени държавните институции. Ние наблюдаваме такава ситуация, за съжаление, и в Ирак“, заяви Путин.

„И няма никакъв друг начин за решаването на сирийската криза освен укрепването на действащите държавни институции и оказването на помощ в борбата им срещу тероризма, но в същото време подтиквайки ги към диалог със здравата част от опозицията и провеждането на реформи“, продължи руският президент.

На въпрос как се отнася към тези сили в международната коалиция начело със САЩ, които искат свалянето от власт на Асад, Путин посъветва „де се обърнат към сирийския народ, само сирийският народ трябва да реши кой да управлява страната им и как“.

В края на юни Путин предложи на ръководството на Сирия и страните в региона, включително Турция, Йордания и Саудитска Арабия, да се обединят в борбата срещу „Ислямска държава“. Русия е готова да спомогне за провеждането на диалог между страните. САЩ искат оставката на Башар Асад и се обявяват срещу предоставянето му на каквато и да било помощ. Русия от своя страна нееднократно призова „международната коалиция“ да сътрудничи със сирийските власти под егидата на ООН за борба срещу ИД.